Avrupa’da elektrikli araç satışları düşüyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı hızlı geriliyor. Ağustos’ta elektrikli otomobillerin payı bir önceki yıla göre yaklaşık %44 azaldı.

Enerji Günlüğü - Transport & Environment (T&E), Avrupa Birliği'nde satılan bataryalı elektrikli araçların (BEV) 2025 yılına kadar çoğunlukla daha ucuz satış fiyatları nedeniyle toplam pazar payının %20 ila %24 arasında bir değere ulaşabileceğini açıkladı.

AB'de elektrikli araç satışları son aylarda yavaşladı ve yılın ilk yarısında %14'lük bir pazar payına ulaştı. Avrupa Birliği'nin en büyük elektrikli araç pazarı olan Almanya, Eylül ayında yeşil dönüşümü hızlandırmak için teşvikler uygulamaya koydu. 

Bataryalı elektrikli araçların (BEV) önümüzdeki yıl otomobil üreticilerinin AB emisyon hedeflerine ulaşması için gerekli olan karbondioksit (CO2) azaltımının yaklaşık %60'ını sağlaması bekleniyor. Hibrit seçeneklerin ise emisyon azaltımına %20 katkıda bulunması öngörülüyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARI KAN KAYBEDİYOR

Öte yandan Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, AB ülkelerinde yeni otomobil satışları Ağustos ayında 2023'ün aynı ayına göre yüzde 18,3 düşerek 643 bin 637 adet oldu. Birlik üyesi ülkelerde satılan yeni otomobillerin yüzde 33,1'i benzinli, yüzde 31,3'ü hibrit, yüzde 14,4'ü elektrikli, yüzde 11,2'si dizel, yüzde 7,1'i fişli (Plug-In) hibrit ve yüzde 2,9'u diğer yakıt türlerinin kullanıldığı araçlar olarak belirlendi.

Geçen yıl Ağustos ayında yüzde 21 olan elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı bu yıl yüzde 43,9 düşerek 92 bin 627 adet olarak gerçekleşti.