Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği Komisyonu, Çin menşeili fotovoltaik panel ve hücrelerine karşı anti damping ve tarife dışı engellere devam kararı aldı.
Avrupa'da uzun süredir devam eden Çin'den yapılan fotovoltaik modül ve hücre ithalatına karşı sınırlamalar getiren uygulamaların devam edip etmemesi tartışmalarına son nokta koyuldu.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun EU Prosun İttifakı'nın başvurusu üzerine Çinli fotovoltaik modülleri ve güneş hücrelerine karşı anti-damping ve anti-subsidy (anti atlatma) soruşturması başlatma kararı 4 Aralık 2015 tarihli AB Resmi Gazetesi'nde
yayınlandı.
Soruşturma süresince halen yürürlükte olan İthalat Vergisi ve Asgari İthal Fiyatı uygulaması devam edecek. Bugüne kadarki tecrübelere bakılırsa soruşturma, yani ithalat vergisi ve asgari ithalat fiyatı uygulaması (Expiry Review) gelecek 15 ay boyunca, yani 2017 yılının ilk çeyreğine kadar devam edecek.
Komisyonun, başlatılan soruşturma kapsamında fotovoltaik modülleri ile güneş hücreleri arasında ayrım yapması ve sadece fotovoltaik modüllerin ithalatına sınırlama getirmeyi düşündüğü belirtiliyor.
Uzmanlara göre Avrupa Birliği'nin soruşturma kararı sürpriz değil. Birkaç hafta önce Almanya Başbakanı Angela Merkel Çin ziyaretinde Çinli fotovoltaik ürünlerine anti-damping konusunu açmıştı. Ayrıca kısa bir süre önce Komisyon üyelerinin Avrupa Birliği ülkelerinin yetkili uzmanlarıyla yaptıkları toplantıda, soruşturma açılacağının işaretleri verilmişti
Avrupa Birliği'nde mevcut asgari ithalat fiyatı Çinli fotovoltaik modülleri için Watt başına 56 €cent. Ancak Komisyon bu yıl içinde mevcut kurallara aykırı davrandıkları gerekçesiyle Canadian Solar, Renesolar, ET Solar, Znshine, Chint Solar ve Sunny Energy'ye cezalar kesti. Bu üreticiler herhangi bir Avrupa Birliği ülkesine ürün satarken yüzde 50’e yakın ithalat vergisine muhatap oluyor.
HÜCRELER SERBEST KALABİLİR
Avrupa Birliği Komisyonu'nun yaptığı üçüncü bir açıklamada, fotovoltaik modüllerine sınırlama getirilse bile güneş hücrelerinde sınırlamaların kaldırılabileceği ifadesi yer aldı. Uzmanlara göre AB ülkelerinde üretim miktarı düşük olduğu için hücrelerin soruşturma kapsamı dışında tutulması uygun görülmüş.
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRMA
Avrupa Birliği mevzuatı Çin Halk Cumhuriyeti'ni piyasa dışı ekonomi ülkesi kabul ediyor. Bu yüzden, Çin'deki üretim maliyetlerinin üçüncü bir ülkeyle karşılaştırılması gerekiyor. İthal edilen ürünlerin üretim maliyetleri, satış, genel ve idari giderleri ile kârlılığı araştırılacak ve ortaya çıkan rakamlar, serbest piyasa ekonomisi sayılan üçüncü bir ülkenin verileriyle karşılaştırılacak.
2013 yılındaki soruşturmada üçüncü ülke olarak Hindistan'ın verileri karşılaştırmada esas alınmıştı. Uzmanlar bu sefer AB'nin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üretim maliyeti verilerinin göz önüne alınmasını bekliyor.
...