Enerji Günlüğü – AB üyesi ülkeler, 2021-2030 döneminde karbon salımının azaltılmasını öngören AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) reformunu onayladı.
2021-2030 döneminde karbon salımının azaltılması öngören AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) reform taslağı üye ülkeler tarafından kabul edildi. 28 AB üyesi ülkeden 19'u temiz teknoloji ve kirlilik azaltımları için emisyon planına 12 milyar avro inovasyon fonu da dahil olmak üzere değişiklikleri onayladı.
POLONYA REFORMA MEYDAN OKUDU
Ekonomisi kömüre yüksek düzeyde bağımlı olan Polonya, reformlara karşı çıkıyor. Reformların AB'nin tüm üye ülkeleri tarafından kabul edilmediğini, sadece 19 üye ülke tarafından kabul edildiğini belirten Polonya, anlaşmanın bağlayıcı olmadığını açıkladı. Polonya dışında kömür kullanımı yüksek olan Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Litvanya, Letonya, Romanya ve Macaristan 'yakala ve sat' sisteminin kömür yakıtlı elektrik santrallerine zarar vereceği kaygıları taşıyor.
AB REFORM İLE ÇEVREYİ KORUMAYI AMAÇLIYOR
AB, fiyatları düşüren bir karbon salımı arz fazlası sorunuyla uğraştığından sistemi yeniden düzenlemeye çalışıyor. Reform, AB'nin Emisyon Ticaret Sistemi'ndeki (ETS) 'kirletme izni' fiyatlarının dibe vurmasına yol açan fazla izinlerin toplanacağı bir Piyasa İstikrar Rezervi (MSR) oluşturulmasını içeriyor. Yeni anlaşma, fazladan krediler için bir havuz türü olan MSR'de depolanan karbon ödenek sayısını iki katına çıkaracak ve toplam sayı belirli bir eşiğe ulaştıysa otomatik olarak bir dizi MSR ödeneklerini iptal edecek. Yeni programın, enerji yoğun sanayiler için koruma sağlarken sera gazı miktarlarında daha fazla kesinti yapması bekleniyor.
AB Emisyon Ticareti Sistemi (EU ETS), sera gazlarının salımını engelleme ve kontrol altına alma amacıyla 11 bin şirkete yıllık salınan her ton karbondioksit için izin alınması zorunluluğu getirerek emisyonlarını sınırladı.