Avrupa, işsizliğe güneş ile çözüm arayacak

Enerji Günlüğü – Avrupa Birliği ülkelerinde 2030 yılına kadar 300 bin kişinin güneş enerjisi yatırımları ile istihdam edilmesi hedefleniyor.İspanya,...

Enerji Günlüğü – Avrupa Birliği ülkelerinde 2030 yılına kadar 300 bin kişinin güneş enerjisi yatırımları ile istihdam edilmesi hedefleniyor.

İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi işsizlik sorununun uzun süreden bu yana yaşandığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, yenilenebilir enerjinin yaratacağı yeni istihdam alanları çözüm olabilecek. Özellikle güneş enerjisinde atılım içinde olan AB, bu alanda 2030 yılına kadar 300 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor. Avrupa Güneş Gücü Birliği’nin verilerine göre güneş enerjisi Avrupa’nın en hızlı büyüyen enerji kaynağı olacak ve 2030’a kadar, üretilen elektriğin yüzde 20’sini sağlayacak. 

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre dün AB’nin başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen Güneş Enerjisi Zirvesi’nde konuşan Avrupa Güneş Gücü Birliği Başkanı Christian Westermeier, 2030 hedeflerinin tutması için Avrupa’da minimum 30 milyon çatıya güneş paneli yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Faydalı güneş yatırımları önündeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Westermeier, tesis büyüklüklerine yönelik sınırlamaların da sonlandırılması çağrısında bulundu. AB’nin yenilikçi güneş teknolojilerinin satın alınmasını artırmaya yönelik çalışması gerektiğini anlatan Westermeier, “Ayrıca, güneş enerjisinin elektrik sektörünün ötesindeki katkısını da keşfetmeye devam etmeliyiz” dedi. 

ÇİN İLK SIRADA

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) istihdam raporuna göre, dünya genelinde 2017 yılında 10,3 milyon kişi yenilenebilir enerji alanında istihdam edildi. Yenilenebilir enerjinin sağladığı istihdam olanaklarının ülkelere sosyo-ekonomik katkılar sunduğunun ifade edildiği IRENA raporunda, istihdamın bir kaç ülkede yoğunlaşmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Bu ülkeler Çin, Brezilya, ABD, Hindistan, Almanya ve Japonya şeklinde sıralandı. Çin, tek başına tüm dünyadaki yenilenebilir enerji istihdamının yüzde 43’ünü sağlıyor. 

IRENA’nın verilerine göre yenilenebilir enerjide dünya genelinde en fazla istihdam 3,4 milyon ile güneş enerjisinde sağlanıyor. Onu 1,9 milyon ile likit biyoyakıt ve 1,5 milyonla büyük hidro-enerji alanları takip ediyor. 1,1 milyon insan rüzgar enerjisinde çalışırken, güneş ısıtma-soğutma sistemlerinde 800 bin kişi istihdam ediliyor. 

TÜRKİYE 9’UNCU

Güneş enerjisi istihdam verilerine bakıldığında yine Çin 2,2 milyon kişi ile ilk sırada yer alıyor. Japonya 270 bin istihdam ile ikinci sırada yer alırken, onu 230 bin istihdam ile ABD takip etti. Bu ülkeleri sırasıyla Hindistan, Bangladeş, Malezya, Almanya, Filipinler ve Türkiye takip etti. 

IRENA’nın verilerine göre dünya genelinde 2016’da 73 GW; 2017 yılında da 94 GW güneş enerjisi yatırımı yapıldı ve bunlar yeni iş alanları yaratılmasına büyük katkı sağladı. Bu dönemde yüzde 8,7’yi bulan yeni istihdam artışına Çin, Hindistan, ABD ve Almanya’nın yanı sıra Türkiye de katkıda bulundu. Güneş enerjisinde istihdam kaybı ise sadece Japonya’da görüldü. 302 bin kişilik istihdam sayısı 272 bine geriledi.