Enerji Günlüğü - Avrupa ülkeleri enerji krizi sebebiyle artan elektrik ve doğal gaz fiyatlarıyla mücadele edebilmek için enerji fiyatlarını sınırlama yoluna gitmeyi planlıyor.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan ekonomik yaptırımların ardından Rusya’nın misilleme olarak Avrupa’ya doğal gaz ambargosu uygulamaya başlaması sonucunda dünya genelinde büyük ölçekli bir enerji krizi ortaya çıktı.
Buna karşılık Avrupa ülkeleri, artan elektrik ve doğal gaz fiyatlarına karşı, belli zamanlarda ışık kapatma, ısıyı düşürme gibi tasarruf önlemleri ile birlikte enerji fiyatlarını sınırlama yoluna gidiyor.
DOĞAL GAZ FİYATLARI KATLANDI
Enerji krizinin piyasalarda kendini hissettirmesinin akabinde Avrupa başta olmak üzere doğal gaz fiyatları geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık10 kattan artarak rekor kırdı. Gaz fiyatlarındaki artış elektrik beraberinde fiyatlarını da yükselişe geçirdi. Zira elektrik fiyatları da geçtiğimiz yıla göre 8 kata kadar artış gösterdi.
Böylece Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler enerji arz güvenliğini sağlamak ve enerji ürünlerindeki hızlı fiyat artışını aynı ölçüde tüketicilere yansıtmamak için çeşitli önlemler almak durumunda kaldı.
AB’NİN ENERJİ KRİZİ TEDBİRLERİ
AB’nin, Rusya’dan temin edilen doğal gazın tamamen kesintiye uğraması ihtimaline karşı acil durum planı hazırladığı bildirildi. Plan kapsamında bütün üye ülkelerin gaz tüketimlerini yüzde 15 azaltmalarına karar verildi. Böylece, yılda yaklaşık 400 milyar metreküp gaz tüketen AB ülkelerinin yıllık 45 milyar metreküp civarında daha az gaz kullanması hedeflendi.
DOĞAL GAZ DEPOLARI 1 KASIM'A KADAR DOLACAK
Öte yandan AB’nin, üye ülkelerdeki yer altı doğal gaz depolarının kış aylarına kadar doldurulmasını zorunlu kılan yasal düzenlemeler de hazırlandığı kaydedildi. Yasal düzenleme kapsamında doğal gaz depolarının 1 Kasım’a kadar yüzde 80 oranında doldurulması hedefleniyor.
Rusya’nın Avrupa’ya Kuzey Akım-1 boru hattından doğal gaz akışını süresiz kesmesinin ardından geçtiğimiz günlerde AB üyesi ülkelerin enerji bakanları, artan elektrik ve doğal gaz fiyatlarına karşı alınacak yeni tedbirleri belirlemek üzere bir araya gelmişti.
AB ülkeleri, AB Komisyonu’na düşük maliyetli elektrik üreticilerinin gelirlerinin sınırlandırılmasını, fosil yakıt firmalarından katkı alınmasını, doğal gaza tavan fiyat uygulanmasını, elektrik talebinin düşürülmesini ve enerji şirketlerine likidite sağlanmasını içeren yasal düzenleme hazırlama görevi vermişti. Söz konusu yasal düzenlemede, ayrıntıların önümüzdeki günlerde resmen açıklanması bekleniyor.