Avrupa elektrik üretiminde yenilenebilir ilk kez fosil yakıtı geçti

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu kış kömürden elektrik üretimi korkulanın tersine bir önceki kışa göre %11 azaldı. 

Enerji Günlüğü - Avrupa’da kış döneminde elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payı %40 olurken, fosil yakıtların payı %37’de kaldı. Böylece AB yenilenebilir enerji kaynakları ilk kez bir kış döneminde fosil yakıtlardan daha fazla elektrik üretti.

Düşünce kuruluşu Ember’in bugün yayınlanan yeni analizi, devam eden enerji krizine rağmen Avrupa Birliği’nde yenilenebilir enerjinin tarihi bir zirveye ulaştığını ortaya koyuyor. Rapora göre AB yenilenebilir enerji kaynakları ilk kez bir kış döneminde fosil yakıtlardan daha fazla elektrik üretti. Yenilenebilir enerji kaynakları kış döneminde (Ekim 2022 - Mart 2023) AB elektriğinin %40'ını üretirken fosil yakıtlar %37'de kaldı. Fosil yakıt üretiminin bir önceki kışa göre %12 düştü.

KÖMÜR VE GAZ  TÜKETİMİ AZALDI

Rapora göre, AB elektrik talebi kış aylarında %7 düşerken, yüksek fosil yakıt fiyatları kömür ve gaz kullanımını azalttı. AB'nin Rus gazı ile bağlarını koparmaya başlamasıyla birlikte, AB ülkelerinin kömür üretimine yönelebileceği yönündeki korkuların aksine kömür enerjisi %11 (-27 TWh), gaz ise %13 (-38 TWh) azaldı. Fosil yakıtlardaki bu düşüş büyük ölçüde, fosil yakıt fiyatlarının yüksek kalması nedeniyle AB elektrik talebindeki %7'lik düşüşten (-94 TWh) kaynaklandı. Fransa'nın nükleer filosundaki uzun süreli kesintiler olmasaydı kömür ve gaz üretimi daha da azalacaktı.

15 AB ÜLKESİ KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNİ AZALTTI

AB'nin kalan 18 kömürlü termik santral ülkesinden 15'i kış boyunca kömür üretimini azalttı. AB'nin en büyük kömür gücü ülkeleri olan Polonya ve Almanya, sırasıyla 4 TWh ve 9 TWh düşüşle bu kış AB kömür üretimindeki azalmanın %70'ini oluşturdu. 

Kömür, Şubat 2023'te Polonya elektrik karışımında yeni bir düşük seviyeye ulaştı ve ilk kez üretimin üçte ikisinin altına düştü. Portekiz, kalan tek kömür santralini 2021 kışında aşamalı olarak kapattığı için kömür üretiminde en büyük yüzdelik düşüşü gördü.

Tekrar devreye alınan üniteler tam kapasitelerinin sadece %27'sinde çalışarak kış boyunca AB'nin kömürden elde ettiği enerjinin %6'sını üretti.