Avrupa elektrik üretiminde ilk kez güneş kömürü geçti

Avrupa Birliği’nin (AB) elektrik üretiminde güneşin payı ilk kez 2024 yılında kömürü geride bıraktı. Kömürün payı ilk kez %10’un altına indi.

Enerji Günlüğü - AB, emisyonları azaltmak ve iklim hedeflerine ulaşmak için yenilenebilir enerji üretimini artırmanın yanı sıra daha fazla enerji güvenliği için fosil yakıt ithalatına bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Enerji düşünce kuruluşu Ember'in verilerine göre geçen yıl ilk kez güneş enerjisi, Avrupa Birliği'nin elektrik bileşiminde kömürü geride bıraktı.

KÖMÜRÜN PAYI İLK KEZ %10’UN ALTINA DÜŞTÜ

Verilere göre, güneş enerjisinin 2023'teki %9,3 olan AB'nin elektrik üretimine katkısı 2024'te %11’e çıktı ve böylece kömürün payı da Ember'in 2011'de bu rakamları izlemeye başlamasından bu yana ilk kez %10'un altına düştü. 

“FOSİL YAKITLARDA TARİHİ DÜŞÜŞ”

Kıdemli analist ve raporun başyazarı Chris Rosslowe bir röportajda "Geçtiğimiz iki yılda, AB enerji sistemi içerisinde hem kömür hem de gazda önemli düşüşlere tanık olduk; bu, fosil yakıtlar için tarihi bir düşüşe işaret ediyor” ifadesini kullandı.

Doğal gaz yakıtlı santrallerde elektrik üretiminin payı da 2023'teki yüzde 16,9'dan yüzde 15,7'ye düştü. Nükleer enerji, AB'nin önde gelen elektrik kaynağı olmayı sürdürdü ve payını 2023'teki %23'ten %23,7'ye çıkardı.

RÜZGAR SABİT KALDI

Rüzgar enerjisi ise yüzde 17,4 ile nispeten sabit kaldı. 2024 yılında yaklaşık 13 gigawatt (GW) yeni rüzgar kapasitesi eklenmesine rağmen rüzgar koşullarının 2023'teki kadar elverişli olmaması, enerji üretiminin beklenenden düşük olmasına neden oldu.

Rosslowe, "Bu yıl eklenen yeni kapasite, zayıf rüzgar koşulları nedeniyle bir şekilde dengelendi" yorumunu yaptı. 

Rosslowe'a göre AB, rüzgar enerjisinin 2030 yılına kadar elektrik bileşiminin yaklaşık %34'ünü oluşturmasını hedefliyor ve özellikle bu hedefe ulaşmak için yeni projelere yönelik izin sürecinin hızlandırılmasında daha fazla önlem alınması gerekiyor.