Avrupa artan yenilenebilirle gazdan tasarruf etti

Yenilenebilir elektrik üretimi, AB'nin yeraltı gaz depolarının 2022'nin başından bu yana %14 oranında artmasına yardımcı oldu.

Enerji Günlüğü - İlave yenilenebilir elektrik üretimi, AB ülkelerinin 2022 yılında toplam yeraltı gaz depolama (UGS) kapasitesinin %12'sine karşılık gelen 14 milyar m3 doğal gaz tasarrufu yapmasına yardımcı oldu. 

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) yeni analizine göre, yenilenebilir enerjideki büyüme Avrupa Birliği’nin (AB) enerji güvenliğini arttırdı ve Rusya'nın enerji sektöründe Avrupa üzerindeki etkisini azalttı.

Yenilenebilir enerji üretimindeki yıllık artış, 2022'de toplam yeraltı gaz depolama (UGS) kapasitesinin %12'sine karşılık gelen 14 milyar metreküp fosil gaz ihtiyacını ve Ocak-Mart 2023'te %2 veya 2,25 milyar metreküp daha fosil gaz ihtiyacını önledi.

RÜZGAR VE GÜNEŞ GAZ DEPOLARINA %15 DESTEK SAĞLADI

Güneş ve rüzgâr sayesinde 2022/2023 yıllarında yapılan tasarruflar, önümüzdeki kış ısıtma sezonuna gaz stoklarının şimdiden %57'ye ulaşmış olarak başlanacağı anlamına geliyor ki bu oran güneş ve rüzgâr desteği olmaksızın olması gerekenden %15 daha fazla

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE RÜZGAR VE GÜNEŞİN PAYI ARTTI

2022 yılında güneş ve rüzgâr Avrupa'nın elektriğinin %22'sini üretirken gaz %20'sini üretti. 2023 yılı da olumlu bir trendle başladı. 2023'ün ilk çeyreğinde AB'de güneş ve rüzgâr, doğalgaza kıyasla %32 daha fazla elektrik üretti. Rüzgâr 141 TWh, kış mevsimine rağmen güneş de aynı dönemde 34 TWh olmak üzere toplam 175 TWh elektrik üretirken gaz 119 TWh elektrik üretti.

Analizdeki bulgular ışığında CREA politika önerileri şöyle:

●      AB hükümetleri, fosil yakıtlara ve bunların üçüncü ülkelerden ithalatına olan bağımlılığı azaltmak için temiz enerji ve temiz ısıtmaya daha fazla yatırım yapmalıdır. Bu sadece diğer bölgelere olan bağımlılığı azaltmaya ve AB'nin enerji güvenliğini arttırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda net sıfır sera gazı emisyonlarına daha hızlı ulaşılmasına da yardımcı olur.

●      2022'de yüksek fosil gaz fiyatlarından etkilenen sanayi sektörü, elektrifikasyon ve temiz enerji kaynaklarına geçiş yoluyla endüstriyel süreçlerde fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmalıdır.

●      AB hükümetleri Rusya'dan gelen boru hattı gazı ve LNG için fiyat sınırlamaları ve/veya ithalat kısıtlamaları getirmelidir.