Atlantik Petrol Çin`e girdi, sırada Myanmar var

Enerji Günlüğü - Endüstriyel ve motor yağları üreticisi Atlantik Petrol, batılı büyük markaların hakim olduğu Çin pazarına girdi. Halka açıldıktan...

Enerji Günlüğü - Endüstriyel ve motor yağları üreticisi Atlantik Petrol, batılı büyük markaların hakim olduğu Çin pazarına girdi. Halka açıldıktan sonra ihracatını üçe katlayan Atlantik Petrol, Myanmar pazarına girmek için de gün sayıyor.

Atlantik Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Koparan, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, 1959 yılında kurulan şirketin, son yıllarda hızlandırdığı ihracat çalışmaları çerçevesinde, yeni pazarlara girdiğini belirtti. Ürünlerini Rash markası altında pazara sunduklarını ve bugün itibariyle 26 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Ahmet Koparan, bu ülkeler arasında Çin gibi zor pazarların yanı sıra, Mynammar gibi Türkiye için ilk olan pazarların da yer aldığını vurguladı.

ÇİN'DE BATILI DEVLERLE REKABET

Kısa bir süre önce Çin'e ihracat yapmaya başladıklarını kaydeden Koparan, "Çin'e bu zamana kadar Türkiye'den en çok mermer ihracatı yapılıyordu. Bunların yanına şimdi Atlantik Petrol'ün ürettiği yağları ilave oldu. Bu pazarda Shell, BP gibi dünya devleriyle kendi ürettiğimiz Rash markasıyla mücadele ediyoruz" dedi.

RAKİPLERİNE GÖRE %20-30 UCUZ

Çin pazarına girmek için ciddi zorluklarla mücadele ettiklerini aktaran Ahmet Koparan, "Fiyatlarımızın rekabetçi olması, sunacağımız fiyatın Çinli müşteriler tarafından uygun bulunması gerekiyordu. Çin'deki muadillerine göre yüzde 20-30 oranında daha avantajlı fiyat sunmamız sayesinde bir kaç hafta önce Çin'e ilk ürün satışını gerçekleştirdik" diye konuştu.

SIRADA MYANMAR PAZARI VAR

Ahmet Koparan, Atlantik Petrol'ün yakın bir gelecekte ürün satmayı hedeflediği ülkelerden birinin de Mynammar olduğunu söyledi. Mynammar'ın Türkiye'de bir büyükelçiliğinin bulunmadığı dönemlerde ülkeyle görüşmelere başladıklarını anlatan Koparan, ihracat pazarları arasına Mynammar'ı da katmak için son aşamaya geldiklerini belirtti.

MYANMAR FIRSATLARLA DOLU

Ahmet Koparan "Myanmar, 1960'ların Türkiye'sine benziyor. Dünyanın en büyük meşrubat firmalarının bile bu pazardaki yatırım geçmişi, henüz 6 ay. Bundan da anlaşılacağı gibi Mynammar çok bakir bir pazar. Dolayısıyla bu ülke Türk şirketleri için fırsatlarla dolu" diye konuştu.

HALKA AÇILDI, İHRACATI ARTTI

1959 yılında kurulan Atlantik Petrol'ün Ekim 2012 tarihinde halka açıldığını hatırlatan Ahmet Koparan, halka arz öncesi yılda 3 milyan 714 bin dolara yakın ihracat yaparken, bugün bu rakamı 7 milyon 400 bin dolar seviyesine çıkardıkarını söyledi. Koparan, bu artışta, halka arzdan elde edilen gelirin yatırımlara ve ihracatı artırma çalışmalarında kullanılmasının önemli rolü bulunduğunu vurguladı.

PAZARI BÜYÜTÜP RİSKLERİ AZALTMAK

İhracat pazarlarını çeşitlendirmeye devam edeceklerini ifade eden Ahmet Koparan, bu sayede ihracat risklerini en aza indirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Koparan. şunları söyledi:

"Pazarlarımızı çeşitlendirerek, dünyanın farklı pazarlarındaki farklı gelişmelerin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefliyoruz. Aslında biz bu konuda tereciye tere satıyoruz. İhracat yaptığımız ülkeler arasında çoğu petrol zengini Ortadoğu ülkeri önemli yer tutuyor. Örneğin en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Libya, Irak, Tunus ve İran da var."