Atıksuyunu arıtıp kullanan ve kullandırana enerji desteği 

Atıksu arıtma tesisi kuran ve işleten tesislerden arıtılmış atıksuyunu alıcı ortama deşarj eden ve/veya yeniden kullananlara, ödedikleri elektrik bedelinin bir kısmı ya da tamamı ödenecek. 

Enerji Günlüğü - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Atıksu Arıtma Tesisi enerji Teşviki Yönetmeliği Yayınlandı. Yönetmeliğe göre atıksu arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisi gideri Bakanlık bütçesine bu amaç için konulacak ödenekten Cumhurbaşkanlığı’nca belirlenecek oranda geri ödenecek. 

Geri ödemeler ilgili atıksu altyapı tesisi yönetimleri ile atıksu altyapı tesisi yönetimi olarak tanımlanmamış ancak ileri arıtma teknikleriyle arıttıkları arıtılmış atıksularını yeniden kullanan/kullandıran tesislere yapılacak. 

Atıksu tesisi işletenler ve/veya atıksu kullananların enerji bedeli iadesi alabilmek için atıksu konulu çevre izin belgesini almaları gerekiyor. Atıksu arıtma tesisi için işletme hizmeti alanlar da elektrik bedeli iadesini alma hakkına sahip. 

Atıksu arıtma tesisi enerji teşvikinden faydalanabilmek için ilgililerden geri ödeme belgesi ibraz etmeleri isteniyor. Geri ödeme belgesini alabilmek için atıksuları kimyasal, ikincil ve/veya ileri arıtma yaparak alıcı ortama deşarj etmek ve/veya ileri arıtma yaparak yeniden kullanmak/kullandırmak şart. Atıksu konulu izin belgesini/muafiyet belgesini almış olmak da, geri ödeme belgesi için gereken şartlar arasında yer alıyor. 

Geri ödeme belgesi talep edenlerden atıksu arıtma tesisinde kullanılan elektrik enerjisini ölçen ayrı bir elektrik sayacının olduğuna dair elektrik abonelik sözleşmesi veya ilgili kurum veya kuruluştan alınacak resmi belgeyi sisteme yüklemeleri isteniyor. 

Arıtılmış atıksuyun yeniden kullanım miktarının tespiti amacıyla atıksu arıtma tesisi giriş ve çıkışı ile yeniden kullanım noktası girişine sürekli ve otomatik olarak ölçüm yapabilen debi ölçüm cihazlarının gösterildiği atıksu arıtma tesisi genel yerleşim planının sisteme yüklenmesi gerekiyor. 

OSB'LER VE ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ 

Elektrik dağıtım şirketi veya OSB yetkilisi ve tesis yetkilisi katılımı ile kurulacak teknik bir heyetçe tanzim edilen, işletme tarafından beyan edilen bilgilerin gerçeğe uygunluğunu teyit eden yerinde inceleme raporu ile geri ödeme belgesi ücretinin ödendiğine dair makbuzun sisteme yüklenmesi zorunlu. 

Atıksu beyan formu ile Bakanlığın Atıksu Bilgi Sisteminde yer alan bilgileri noksansız olarak doldurulması da isteniyor. 

Belge üzerindeki verilerde değişiklik olması ve/veya belge süresinin dolması durumlarında geri ödeme belgesi yenilenecek. Geri ödeme belgesinin yenilenmesi için; süresi bitmeden en az üç ay önce tesis tarafından il müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekiyor. 

Unvan değişikliği olması halinde geri ödeme belgesi için istenen belgeler yeni unvana göre düzenlenecek. Atıksu arıtma tesisi enerji teşvikinden faydalanan tesislerde elektrik tedarikçi değişimlerinde enerji teşviki geri ödeme belgesi düzenlendiği süreçteki aboneliğin yeni tedarikçiye geçtiğine dair belgelerin geri ödeme başvurusu döneminde il müdürlüğüne sunulması durumunda abone numarası değişmiş olsa dahi mevcut geri ödeme belgesi geçerli sayılacak. 

Enerji desteğinden haksız olarak yararlanıldığının tespit edilmesi durumunda geri ödeme belgesi iptal edilecek. Geri ödeme belgesinin iptalinin gerçekleştiği döneme ait fatura tutarı da dâhil olmak üzere, iptal tarihinden itibaren, istenen şartlar sağlanana kadar elektrik enerjisi desteğinden yararlanamayacak. 

Arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin bir kısmı veya tamamı, bir önceki yıla ait atıksu arıtma tesislerinde kullanılan ve faturalandırılan toplam fatura bedeli üzerinden vergiler ve kesintiler düşüldükten sonra geri ödenecek. Ödeme işlemlerinde ödemesi yapılmamış faturalar dikkate alınmayacak. Geri ödemenin yapılacağı dönem içerisinde geçerli geri ödeme belgesi ile çevre izin belgesinin bulunması zorunlu. 

Geri ödemenin yapılacağı yıl içerisinde ilgili atıksu arıtma tesisinde yürürlükteki düzenlemelere uygunsuzluk tespit edilirse, uygunsuzluğun tespit edildiği tarihten giderildiği tarihe kadarki süre içerisinde teşvik tedbirlerinden faydalanılamayacak. Uygunsuzluğun giderilmesine müteakip il müdürlüğüne bilgi verilecek. 

Arıtılmış atıksuyu yeniden kullanan/kullandıran tesisler tarafından debimetre kalibrasyonları yılda en az bir kez ve gerektiğinde daha fazla sayıda yaptırılıp belgeleri ödeme başvurusunda ibraz edilecek. Arıtılmış atıksularını yeniden kullanan/kullandıran tesisler tarafından Bakanlık merkezi veri tabanına aylık en az yüzde 80 veri göndermek zorunda. Veri aktarımında herhangi bir aksamaya mahal verilmemesi için gereken koşulların oluşturulması, geri ödeme belgesi almış tesisin sorumluluğunda. 

BAŞVURU VE ÖDEME TAKVİMİ 

Geri ödeme belgesi almış Atıksu Arıtma Tesisleri her yıl nisan ayı son gününe kadar sistem üzerinde istenilen bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak doldurduktan sonra başvurularını sistem üzerinden il müdürlüğüne gönderecek, bu tarih sonrası yapılacak başvurular kabul edilmeyecek. İl müdürlüklerince uygun bulunan başvurular sistem üzerinde onayladıktan sonra il genelindeki bütün başvurular her yıl haziran ayı sonuna kadar sistem üzerinden Bakanlığa gönderilecek. 

Geri ödeme oranı ilgili mevzuata göre Cumhurbaşkanlığı’nca belirlenecek. Bu oranlara göre Bakanlık Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından toplam ödenek tahsisleri, ödenek gönderme belgesi düzenlenerek il müdürlüklerinin hesaplarına aktarılacak. 

İade alacak tesislerin ödemenin yapılacağı ay itibarıyla Sosyal Güvelik kurumu ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borçları bulunmadığını belgelemeleri gerekiyor. Borcu olan tesisler için ödeme emri belgesinde bu durum gösterilecek. Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen oranlar dâhilinde tahsis edilen ödenekten il müdürlüklerince tesislere geri ödeme işlemleri gerçekleştirilecek. 

Ödeme işlemi gerçekleştirilen tesisler için il müdürlüğü tarafından ocak ayı sonuna kadar sistem üzerinden ödeme yapıldığına dair onay işlemi gerçekleştirilecek. Ödeme yapılan tesislere ait veriler Bakanlık tarafından sistem üzerinden Devlet Destekleri Bilgi Sistemine aktarılacak. 

Bakanlıkça; gerekli görülmesi hâlinde yerinde inceleme ve denetleme yapılacak. Teşvik uygulamasının herhangi bir aşamasında hatalı ve yanlış ödeme yapılması veya yanlış bilgi verildiğinin tespiti hâlinde yararlanılan destek, genel hükümler çerçevesinde tahsil ediliecek. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Atıksu Arıtma Tesisi enerji Teşviki Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte 1/10/2010 tarihli ve 27716 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Kanununun 29 uncu Maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik yürürlükten kalktı. 

Yürürlükten kaldırılan Yönetmelik kapsamında düzenlenmiş Atıksu Arıtma Tesisi Enerji Teşviki Geri Ödeme Belgesi süresi bitene kadar geçerli olacak. Elinde geri ödeme belgesi bulunan arıtılmış atıksuyu yeniden kullanan tesislerin, yeniden kullanım hükümlerinden faydalanabilmeleri için belge yenileme başvurusunda bulunmaları gerekiyor.