Atıkların ekonomiye kazandırılması ele alınacak

Enerji Günlüğü - Günümüzün önemli sorunlarından biri olmasının yanı sıra, değerli bir hammadde olan atığın döngüsel ekonomi yaklaşımıyla yönetilmesi...

Enerji Günlüğü - Günümüzün önemli sorunlarından biri olmasının yanı sıra, değerli bir hammadde olan atığın döngüsel ekonomi yaklaşımıyla yönetilmesi konusu IREMCON Uluslararası Çevre Konferansı’nda ele alınacak.

28 Mart Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilecek olan  IREMCON Uluslararası Çevre Konferansı’nda, toplam sera gazı emisyonu içindeki payı enerji sektöründen sonra ikinci sırada yer alan atık sektöründe atık yönetimi ve ekonomisi değerlendirilecek. IREMCON Uluslararası Çevre Konferansı’na Kuzey Makedonya Çevre ve Fiziki Planlama Bakanı Sadulla Duraku, Kosova Çevre ve Mekânsal Planlama Bakanı Fatmir Matoshi ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar katılacak.

Konferans öncesi açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’de atık yönetimi alanında uluslararası platformlarda da ses getiren çalışmaların hız kazandığına dikkat çekerek: “Atık sektörüne genel olarak baktığımızda, atık sektörünün metan ve karbondioksit emisyonlarına yol açan ana sektörlerden biri olarak iklim değişikliği üzerinde önemli etkisinin olduğunu görüyoruz. Atık sektörünün toplam sera gazı emisyonu içindeki payı enerji sektöründen sonra ikinci sırada yer almaktadır” dedi.

ATIK YÖNETİMİNE BÜTÜNSEL BİR YAKLAŞIMLA BAKIYORUZ

Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar atık yönetiminin günümüz dünyasının önemli sorunlarından biri olmasının yanı sıra, atığın değerli bir hammadde olduğuna dikkat çekti. Birpınar: “Bu hammadde değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmalıdır. Atık yönetimine artık yeni bir yaklaşımla bakıyoruz. Bu yeni yaklaşım bütüncül bir özellik gösteriyor. Bu yaklaşımda; kaynakları daha verimli kullanma, olabildiğince az tüketerek israfı önleme ve az atık oluşturma, oluşan atıkları kaynağında ayrı biriktirme ve toplama, ayrı toplanan atıkları geri kazanma, organik atıkları ise kompost ve gübreye dönüştürme, kısacası, depolama ve yakmaya hiç atık göndermeyecek döngüsel ekonomi yaklaşımı kapsamında sıfır atığa ulaşmaktır.” dedi.