Ata: Ruhsat ve imar işini Bakanlık yapsın

Kalyon Enerji CEO'su Murtaza Ata, enerji yatırımlarında ruhsat ve imar işlerinin tek elden, Enerji Bakanlığı'nca yürütmesini önerdi.

Enerji Günlüğü - Kalyon Enerji CEO'su Murtaza Ata, rüzgar enerjisi yatırımlarında izin ve ruhsat süreçlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Daha üç kuruş kazanmadan herkes enerji yatırımcısının tepesine biniyor. Kamu kurumları, muhtarlar, yerel yönetimler, herkes” ifadesini kullandı. 

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murtaza Ata rüzgâr enerji santrali yatırımlarının hızlandırılması için neler yapılabileceğine ilişkin önerilerini Enerji Günlüğü’ne anlattı. Rüzgâr enerji santrali projelerinin izin ve yatırım süreçlerine değinen Murtaza Ata, “Bu izin ve süreçlerde çok yoruluyoruz. Özellikle YEKA projeleri için söyleyeyim. Normalde YEKA alanlarını ya bakanlık (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı) belirliyor, Resmi Gazete’de ilan ediyor veya siz YEKA alanı önerisinde bulunuyorsunuz bakanlığa” dedi. 

HER KURUMUN GÖRÜŞÜ ALINIYOR

Enerji Bakanlığı’nın aday alanları inceleyip, bir prosedür işlettiğini anlatan Murtaza Ata “Bakanlık 100’ün üzerinde devlet kurumuyla yazışıyor. İşte (Şu alanları YEKA alanı ilan edeceğim, ne diyorsun) diye soruyor. Görüş sorduklarının içinde Tarım var, Orman var, TSK var, Genelkurmay var, herkes var yani. Bu kurumların hepsi tamam derse, itiraz etmezse bu alan Resmi Gazete yoluyla YEKA ilan ediliyor” dedi. 

“YEKA İLAN EDİLEN ALANDA İŞLEM YAPILMAMALI”

Baştan ilgili kurumlara sorulmasına rağmen daha sonra süreçde tıkanmalar yaşandığından yakınan Murtaza Ata şu önerilerde bulundu: “Bir arazi mera ise ve YEKA alanı olarak da ilan edilmişse bir daha benim orayı mera dönüştürme işlemi yapmamam lazım. Mera dönüştürme, inanılmaz uzun bir işlem. Kaç tane kurula giriyor, ta Cumhurbaşkanlığına kadar gidiyor. Eğer bir alan YEKA ilan edilmişse, yatırımcı herhangi bir yatırım sürecine başlamadan, meranın dönüşümünün re’sen yapılması lazım. Eğer orman alanıysa da re’sen orman izinlerinin verilmiş olması lazım. Yoksa aylarca gidip ormandan meradan izin al, mera gözüken alan için Tarım’dan izin al, gerçekten çok vakit kaybı ve bir sürü sürtüşme oluyor.”

PANELİN İZDÜŞÜMÜNÜ ALAN BELEDİYE

Murtaza Ata, araziye dair izinler alındıktan sonra da sorunların bitmediğini ifade ederek “Aynı şekilde inşaat ruhsatı olayı var. Belediyenin, hele ilçe belediyesinin eline düştün mü tamam. Mesela kimi (panelin izdüşümünü alacağım) diyor. Yani inanılmaz rakamlar çıkıyor. Onu inşaat kabul ediyor vs. yani” diye konuştu. 

BETON VE BAĞIŞ İSTEYEN YEREL YÖNETİCİLER

Ruhsat harçlarının ödenmesiyle de işlemlerin bitmediğini kaydeden Ata, “Belediyeler baskı kuruyor, izin, ruhsat vermiyor, (ceza keserim) diyor. İtfaiye ruhsatı veriyor, gayrisıhhi müessese ruhsatı veriyor benim enerji tesisime. Hiç belediyenin yetkin olduğu bir alan da değil üstelik. Eğer onun başka taleplerini kabul etmezsen mesela (şuraya şu kadar beton gönder, buraya spor kulübüne bu kadar bağışta bulun) diyor. Yani giriş kapısından itibaren yerel yönetimler, muhtardan başla. Urfa’daki projede muhtar ve ekip yolumuzu kesti, 100 milyon lira para istiyor yani.” 

“ÜÇ KURUŞ KAZANMADAN HERKES TEPEMİZDE”

Enerji yatırımları ciddi zaman kaybı yaşarken maliyetlerin de çok arttığını anlatan Murtaza Ata, “Biz enerji yatırımcısı olarak cebimizdeki parayla yatırım yapmıyoruz ki, kredi kullanıyoruz, borca giriyoruz. Daha üç kuruş para kazanmadan herkes enerji yatırımcısının tepesine biniyor. Buna kamu kurumlarından başlıyor, muhtarlar, yerel yönetimler, herkes” diye serzenişte bulundu. 

“RUHSAT VE İMAR İŞİNİ BAKANLIK YAPSIN"

Süreçlerin hızlandırılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın devrede olması gerektiğini savunan Murtaza Ata şöyle konuştu: “Bizim tesislerimizin kabulünü kim yapıyor? Enerji Bakanlığı’nın kendisi yapıyor. E kabulünü yaptığı bir tesisin ruhsatını da o versin, imar işlerini de onlar yapsın. Bir çok kuruluşun, OSB’lerin bile imar yetkileri var. Yani Bakanlık’ta bir birim oluşturulup bu yatırım ortamının çok hızlı bir şekilde iyileştirilmesi lazım. Yoksa enerji yatırımcısı çok ciddi sıkıntılar çekiyor.”

Mehmet KARA/Enerji Günlüğü