Asunim Manisa’da 40.4 MW’lik GES'i devreye aldı

Enerji Günlüğü - Asunim'in kurduğu 40.4 MW'lik, Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali (GES) Manisa'da devreye alındı. Bakım onarımı Maxima...

Enerji Günlüğü - Asunim'in kurduğu 40.4 MW'lik, Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali (GES) Manisa'da devreye alındı. Bakım onarımı Maxima Enerji üstlendi. 

Güneş enerjisi yatırımları alanında anahtar teslimi santral kurulumu dahil her türlü hizmeti vermek üzere kurulan ve 2005 yılından bu yana faaliyetteki Asunim, Türkiye’deki ilk yatırımını hayata geçirdi. Asunim Türkiye Yönetici Ortağı Umut Gürbüz, Manisa’daki toplam 40.4 MW’lık projenin iki etabını da devreye aldıklarını söyledi.

3D MODELLEME

Sistemin, projelendirme ve mühendislik hizmetlerinin Asunim bünyesindeki uluslararası mühendislik ekibi tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Umut Gürbüz, engebeli araziye sahip projede Asunim’e özel 3D modelleme yazılımının kullanıldığını kaydetti. Bu yazılımla, ters eğim ve gölgeleme hesaplamalarının titizlikle yapıldığını vurgulayan Gürbüz, “Düz bir araziye proje hazırlamak oldukça kolaydır. Ancak farklı eğimlere sahip sahalarda; araziyi, en verimli güneşlenme koşullarına göre kullanmak farklı çalışmaları ön plana çıkarıyor” dedi.

VERİMLİLİK YÜKSEK

Santrallerin ikisinin de, Manisa’da yer alan dağlık bölgelerde ve tepe noktalarında kurulduğu için hem kuzey hem de güney yamacına konumlandığını dile getiren Umut Gürbüz şunları söyledi:

“Manisa GES projesinde, yüksek verimlilik oranına sahip 160 bine yakın Jinko Solar marka güneş panelleri ve fanlı soğutma sistemine ihtiyaç duymayan, nem ve toza karşı dayanıklı IP65 koruma sistemini kullanan REFUsol 40k inverterleri kullanıldı. SCADA sistemi içinse Alman menşeili Solarlog firması tercih edildi.”

Gürbüz, santralin bakım onarım hizmetlerinin ise Asunim’in ayrı bir iştiraki olan MAXIMA Enerji tarafından gerçekleştirileceğini kaydetti.