Astor Sieyuan’dan yüksek gerilim GIS teknolojisi alacak

Astor Enerji, yüksek gerilim GIS teknolojisi transfer etmek üzere Sieyuan ile sözleşme imzaladı.

Enerji Günlüğü - Astor Enerji, yüksek gerilim GIS teknolojisi transfer etmek üzere Sieyuan ile sözleşme imzaladı. İki şirket enerji depolama ekipmanı üretimi için de bir iyi niyet anlaşması yaptı. 

Astor Enerji AŞ [ASTOR], Sieyuan Electric Co. Ltd. ile 2020 yılında başlattığı işbirliği kapsamında ileri teknoloji gerektiren elektrik iletim sistemlerinde kullanılan stratejik bazı yeni ürünlerin know-how transferini de yapacak. 

Şirket 170 kV- 245 kV gerilim seviyesinde Yüksek Gerilim Gaz İzoleli Şalt Ekipmanlarının (GIS - High Voltage Gas Insulated Switchgear Equipment) ArGe, tasarım, prototip ve test çalışmalarının tamamlanıp seri üretime geçilmesi için Sieyuan ile 07 Aralık 2023 günü yeni bir sözleşme imzaladı. Sözleşmeyle beraber enerji depolama ekipmanları üretimi için bir de iyi niyet mektubu imzalandı. 

YATIRIM TUTARI 25 MİLYON DOLAR

Astor Enerji’den yapılan açıklamada, sözleşmede öngörülen yatırım bedelinin Ar-Ge çalışmaları, teknoloji transferi, arazi, üretim tesisi ve test merkezi yapımı dahil olmak üzere yaklaşık 25 milyon dolar olduğu bildirildi. 

Açıklamada yeni yatırımın 2024 yılının ikinci yarısında tamamlanmasının; 2025 yılında ise tam kapasiteyle üretime geçilmesinin planlandığı; yatırımın şirket cirosuna yılda yaklaşık 50 milyon dolarlık katkı yapmasının beklendiği kaydedildi. 

Astor, Sieyuan ile işbirliği çerçevesinde daha önce 170 kV Yüksek Gerilim Kesicileri, Astor markasıyla ArGe çalışmalarını ve tasarımlarını yapmış; prototip üretimi gerçekleştirmiş ve prototip ürün tip testlerini Haziran 2020'de uluslararası laboratuvarlarda başarıyla tamamlamıştı. Test edilen sistemler ilk yerli üretici olan Astor’un markasıyla, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) iletim sistemine dahil edilmişti. 

YÜKSEK GERİLİM GİS’İN AVANTAJLARI

Astor, açıklamasında 170 kV- 245 kV gerilim seviyesinde Yüksek Gerilim Gaz İzoleli Şalt Ekipmanlarının; katma değeri yüksek, yatırımcılar açısından da önemli maliyet avantajı sağlayan bu ürün grubu olduğu belirtildi. GIS Tipi Trafo Merkezleri, Açık Şalt Tipi Trafo Merkezlerine (AIS) göre çok daha az alana kurulabiliyor. 170 kV AIS Trafo Merkezleri için yaklaşık 20.000m2 alan gerekiyor. 170 kV GIS Trafo Merkezleri ise 5.000m2 alana kurulabiliyor. Bu da arazi maliyetlerinde/büyüklüklerinde önemli tasarruf sağlıyor. Bu sistemler arazi sorunu olan veya maliyetlerin yüksek olduğu yerlerde zorunlu olarak tercih ediliyor. 

Astor Enerji, Gaz İzoleli Trafo Merkezlerinin ana ekipmanlarından biri olan GIS tipi güç transformatörlerini halihazırda üretiyor. Şirket Yüksek Gerilim Gaz İzoleli Şalt Ekipmanlarının da imalatıyla, GIS Tipi Trafo Merkezleri ile 170 kV-245 kV Mobil Trafo Merkezlerinin kurulumunda ihtiyaç duyulan ana elektrik ekipmanlarının tamamını üretir hale gelecek. 

ENERJİ DEPOLAMA EKİPMANLARI İÇİN İYİ NİYET MEKTUBU

Astor, sözleşme kapsamındaki yatırımıyla GIS tipi Trafo Merkezleri ve Mobil Trafo Merkezlerine yüksek gerilim elektrik ana ekipmanları tedarikinde anahtar teslimi hizmet verebilecek. 

Sözleşmenin imzasıyla beraber iki şirket Türkiye’de Enerji Depolama Sistemlerinin Astor markası altında üretimi konusunda bir iyi niyet anlaşması da imzaladı.