Artema, Bilecik’te demir dışı atıkları geri kazanacak

Artema, Bilecik’teki Muhtelif Armatür, Aksesuar ve Gömme Rezervuar üretimine demir dışı atıkları dahil edecek.

Enerji Günlüğü - Eczacıbaşı Yapı Gereçleri San. ve Tic. A.Ş Artema Armatür Grubu Bozüyük Tesisleri tarafından Bilecik ili, Bozüyük İlçesinde, Tehlikesiz Atık Geri Toplama ve Kazanım faaliyeti yapılması planlanıyor. 

Proje kapsamında mevcutta devam eden Muhtelif Armatür, Aksesuar ve Gömme Rezervuar Üretimi faaliyeti aynı kalmakla birlikte, tesiste kullanılan hammaddelerin içine piyasadan toplanacak ömrünü tamamlamış armatür vb. demir dışı atıkların dâhil edilerek döngüsel ekonomi kapsamında atıkların üretim içerisinde değerlendirilmesi planlanıyor. 

TESİSİN KAPASİTESİ

Tesiste yıl içinde toplam 15 bin adet batarya vb. atık malzeme toplanması planlanıyor. Toplanacak bataryalar model ve boyutlarına göre ağırlıkları farklılık göstermekte olup, ortalama 1 kg geldiğinden tesisin yıllık atık toplama ve geri kazanım kapasitesi 15.000 kg ve 15 ton olarak hesaplanıyor. 

Tesis ile mevcut üretim faaliyetleri dâhilindeki ergitme prosesine muhtelif demir dışı atıklar dahil edilecek. Tesise kabul edilecek atıklar mevcutta bulunan üzeri kapalı zemini beton ve ızgara sistemi bulunan alanda geçici olarak depolanacak ve mevcutta kapalı alanda bulunan dökümhanede ergitilerek ürün haline getirilecek. Döküm sonrası üretilen ürün için yapılacak mekanik, zımpara polisaj, kaplama ve montaj işlemleri mevcut üretim prosesi dahilinde gerçekleştirilecek.

Enerji Günlüğü