Arslan: Doğalgaza yüzde 20 hidrojen karışımı cihazlarda sorun yaratmayacak

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, hidrojen karışımlı doğalgazın cihazlarda kullanımında yüzde 20’ye kadarki enjeksiyonlarda herhangi bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, hidrojen karışımlı doğalgazın cihazlarda kullanımında yüzde 20’ye kadarki enjeksiyonlarda herhangi bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

Sabancı Üniversitesi IICEC “Türkiye Hidrojen Ekonomisi” konulu bir webinar düzenledi. Etkinlikte değerlendirmelerde bulunan GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, yürüttükleri çalışmalarda yenilenebilir kaynaklardan hidrojen üretilmesi ve üretilen elektriğin doğalgaz hattına basılmasını amaçladıklarını kaydetti. 

Arslan, “Hidrojen karışımının cihazlarda kullanımıyla ilgili şu anda çalışma yürütmedik ama Avrupa’da yürütülen çalışmaları aldık. Önümüzdeki dönemde cihaz üreticileriyle birlikte çalışmalara başlayacağız. Şunu söyleyebiliriz; yüzde 20’ye kadarki enjeksiyonlarda sorunsuz bir durum söz konusu” dedi. 

Bu güne kadar yürüttükleri çalışmalarda yüzde 20’ye yakın bir kayıp yaşadıklarını ve bunu gidermeye yönelik iyileştirme çalışmaları yürüttüklerini belirten Arslan, bu çalışmanın sonuçlarını da rapor haline getirerek paylaşacaklarını kaydetti.

PROJENİN İLK FAZ ÇALIŞMALARINDA TESTLER YAPILIYOR

Arslan, AB’nin hazırladığı fizibilitelerde 2050 yılına kadar hidrojen ekonomisiyle 140 milyar euro tasarruf yapılabileceğini, istihdamda da 600 bin yeni istihdam yaratılacağını, ayrıca 27 ila 64 milyar euro arasında bir ilave yatırım sözkonusu olduğu bilgisini paylaşarak, bu bilgilerden yola çıkarak Türkiye’de de hidrojen ekonomisi konusunda neler yapılabileceği üzerine Bakanlık ile çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Bu çerçevede bir Ar&Ge projesi başlattıklarını ve 2020 yılında ilk olarak uygulamaya aldıklarını ifade eden Arslan, bu uygulamada yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak doğalgaza enjekte edilebilecek hidrojen üretimini yaptıklarını söyledi. Arslan, “Temel amacımız AB’deki gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından hidrojen üretilmesi ve üretilen elektriğin doğalgaz hatlarına basılması. Burada alkali elektrolizör kullanıldı ve 10 bar basınçla saatte 0,5 normal metreküp hidrojen üretimi ve üretilen hidrojenin depolanması sağlandı. Hacimsel olarak yüzde 20’ye kadar hidrojen 4 bar basınçta karışım ünitesine gönderilmesi ve aynı basınçta doğalgazla karıştırılması hedeflendi. Ortalama 3,5 metreküp/saat doğalgaz-hidrojen karışımı ocak ve kombide yakılması ve yanma karakteristiklerinin incelenmesi emisyon oranlarının tespit edilmesi sağlandı. Burada gaz karışımı ve kontrol sistemlerinin geliştirilmesiyle ilgili testler yapılıyor. Önümüzdeki dönemde gaz analizörüyle karışım ve hidrojen doğalgaz oranlarının belirlenmesiyle ilgili de daha iyi çalışmalar yapılacak” dedi. 

TÜRKİYE HİDROJEN YOL HARİTASI ÇIKARTILMALI

Tamamen hidrojene dayalı bir sisteme geçmenin uzun vadeli bir süreç olduğuna dikkat çeken Arslan, “Yapılacak projeler ve projelerin dağıtım ağlarına enjeksiyonu önemli. Düzenleyici çalışmalar başlamış durumda. Ticari uyarlamalarda Avrupa’da netleşmiş bir durum yok. Rekabetçi bir toptan satış piyasasında hidrojenli doğalgaz durumunun netleşmesi lazım. Yeni nesil sayaçlara ihtiyaç olabilir. Doğalgaz sektörü için hidrojen yol haritası veya Türkiye için Hidrojen yol haritası çıkarılmasında yarar var diye düşünüyoruz” ifadesini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya-Olimpos