Arslan: Doğal gazda konut sektörü sürekli büyüyor

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, geçtiğimiz yıllarda 10 milyar dolar seviyelerinde olan doğal gaz ödemelerinin bu yıl 50 milyar doların üzerine çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’de konutlarda doğal gaz tüketiminin 20 milyar m3’ü bulacağını ve artık elektrik ve sanayinin önüne geçecek bir tüketim miktarına ulaşılacağını açıkladı.

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nin ikinci gününde gerçekleştirilen ‘Doğal Gaz Piyasası’ oturumunda Türkiye doğal gaz piyasasına ilişkin bilgiler paylaştı. Arslan, yılın ilk sekiz ayında Türkiye’nin yaklaşık 38,7 milyar m3 gaz ithalatı gerçekleştirdiğini belirterek, geçtiğimiz yıllarda 10 milyar dolar seviyelerinde olan doğal gaz ödemelerinin bu yıl 50 milyar doların üzerine çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. 

Türkiye’nin tüm illerinde artık doğal gazın kullanılmakta olduğunu ifade eden Arslan, önümüzdeki beş yılda bugünkü kur seviyesi üzerinden 40 milyarlık yatırımla 320 yerleşim yerine daha doğal gaz ulaştırılacağının öngörüldüğünü belirtti. 

Dağıtım şebekesinin yüzde 50 daha büyüyeceğini ve LNG ve CNG kullanımının da artacağını belirten Arslan, bunun da önümüzdeki dönemde konutların büyük bir bölümünün doğal gaza kavuşacağını ifade etti. Arslan, “Normal koşullarda tüketimin bu yıl 58,8 milyar m3’lerde olacağını düşünüyoruz. Konut sektörü sürekli büyüyor. Bu yılki tüketimde konut sektörünün 20 milyar m3’ü bulma ihtimali sözkonusu. Bu da şunu gösteriyor artık elektrik ve sanayinin önüne geçecek bir tüketim miktarına ulaşıyoruz. Daha önce sanayi ile elektrik ile başabaş ya da altında kalan bir tüketim sözkonusuydu. Konut tüketiminin artmış olması iletim ve depolamada da sürekli yatırım yapılmasını gerektiriyor” dedi. 

“TÜRKİYE’NİN TİCARET MERKEZİ OLMASI İÇİN ALTYAPI CİDDİ BOYUTA GELDİ”

Türkiyenin ticaret merkezi olma konusu yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Arslan, “Altyapımız BOTAŞ’ın yaptığı çalışmalarla bugün ciddi boyuta geldi. Önümüzdeki süreçte de artacak. Bu gelişmeler ticaret merkezi olma yolunda bizi bir yere getirdi” dedi. “Hub olamazsak hapı yutmayız” esprisini yapan Arslan, olması gereken en önemli şeyin de kendi kaynaklarına sahip olmak olduğunu belirtti. Karadenizdeki doğal gazın çıkarılmasıyla birlikte ticaret merkezi olma yolunda önemli bir kaynağın  da olacağını ve İsrail gazının da türkiyeye gelme ihtimali de doğacağını kaydetti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü