Arap ülkeleri yenilenebilir kaynaklarını yarı yarıya artırdı

Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yenilenebilir enerjinin mevcut gaz yakıtlı üretimin yerini alabilmesi için yirmi kat kapasite artışı gerekiyor.

Enerji Günlüğü - Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri Mayıs 2022'den bu yana güneş ve rüzgar enerjisi kapasitelerini bir önceki yıla göre %57 arttırdı. 

Global Energy Monitor'ün yeni raporuna göre, Mayıs 2022'den bu yana Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın Arapça konuşan ülkeleri yenilenebilir kapasitelerini %57 artırarak 19 GW'a çıkardı ve 2024'e kadar yarı yarıya daha artırmaları bekleniyor. Ancak bölgenin mevcut gaz yakıtlı üretimin yerini alabilmesi için hala bunun yirmi katı yenilenebilir enerjiye ihtiyacı var.

9 BİN MW YENİLENEBİLİR YOLDA

Bölgede Mayıs 2022'den bu yana 6900 MW büyük ölçekli güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi eklendi. Bu rakam geçen yıla göre %57 artışa işaret ediyor. Ayrıca 9000 MW yenilenebilir enerjinin inşaatı devam ediyor ve 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. 

500 BİN MW GES VE RES KAPASİTESİNE İHTİYAÇ VAR

Ekonomisini çeşitlendirmeye ve elektrik üretmek için güneş ve rüzgar kapasitesini uygulamaya yönelik son çabalara rağmen, bölgenin fosil yakıt devleriyle olan güçlü bağları bölgenin enerji dönüşümüne tehdit oluşturmaya ve sanayisini karbonsuzlaştırma girişimini tehlikeye atmaya devam ediyor. Bölgedeki 343 bin MW'lık gaz ve petrol santrallerinin yerini almak için yaklaşık 500 bin MW'lık güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesine ihtiyaç duyulacak.

PETROL VE GAZI TAHTINDAN İNDİRMEK ÇOK UZAK

Global Energy Monitor Küresel Güneş Enerjisi Takibi Proje Yöneticisi Kasandra O’Malia yaptığı değerlendirmede, "Geçen yılki rüzgâr ve güneş enerjisi ilaveleri bölge için doğru yönde atılmış bir adımdır ancak petrol ve gazı tahtından indirmekten hâlâ çok uzak. Sorun şu ki, bölgenin yeşil ekonomiye giden yolu büyük ölçüde hidrojen ihracatına dayanıyor ve bu da ne enerjiye erişim ne de karbonsuzlaştırma için tasarlanmamış, kanıtlanmamış bir teknoloji” ifadelerini kullandı.