Ankara’da bitkisel atıklar ve eski lastiklerden elektrik üretilecek

Saren Sargın Enerji, Ankara Şereflikoçhisar’da kuracağı biyokütle tesisinde günde 101 ton bitkisel atık ile ömrünü tamamlamış lastikten elektrik üretecek.

Enerji Günlüğü - Saren Sargın Enerji, Ankara Şereflikoçhisar’da kuracağı biyokütle tesisinde günde 101 ton bitkisel atık ile ömrünü tamamlamış lastikten elektrik üretecek.

Saren Sargın Enerji Yatırımları Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti., Ankara’nın Şereflikoçhisar İlçesine bağlı Yeşilova Mahallesi sınırları içerisinde yaklaşık 21 bin metrekarelik alanda “Saren Sargın Enerji Santrali (Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Kazanımı (Piroliz) ve Biyokütle Enerji Santrali 7,88 MWm / 7,75 MWe)” projesini hayata geçirmeyi planlıyor.

32,5 milyon lira yatırımla kurulacak Saren Sargın Enerji Santralinde, piyasadan temin edilecek bitkisel atıkların (fındık kabuğu, fıstık kabuğu, ceviz kabuğu, kayısı çekirdeği, badem kabuğu vb.) pirolizinden elde edilecek pirolitik sıvı(yağ) ile Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin (ÖTL) pirolizinden elde edilecek pirolitik sıvıdan(yağ) elektrik enerjisi üretilecek. Piroliz yönteminin diğer çıktısı olan gazlar ise yanıcı olma özelliği nedeniyle piroliz tesisinin ısı ihtiyacını karşılamada kullanılacak.Tesiste ömrünü tamamlamış lastiklerin pirolizinden elde edilecek karbon siyahı ve çelik tel ile biyokütlenin pirolizinden elde edilecek Biochar(Biyokömür) ise piyasaya satışa sunulacak.

TOPLAM 101 TON ATIK KULLANILACAK

Tesiste 61 ton/gün biyokütle (bitkisel atıklar) ve 40 ton/gün ÖTL hammadde olarak kullanılacak. 7,75 MWe kurulu güce sahip enerji santrali ile yıllık 54.250.000 kWh’lık elektrik enerjisi üretilmesi öngörülüyor. Tesiste üretilen elektrik enerjisi ulusal şebekeye verilecek.

Enerji Günlüğü