Amr Moussa’dan enerji krizine karşı birlikte hareket çağrısı

Mısır eski Dışişleri Bakanı Amr Moussa, enerji krizi konusunda uluslararası düzenin eksik yerlerinin birlikte tamamlanması gerektiğini söyledi.

Enerji Günlüğü - Mısır eski Dışişleri Bakanı Amr Moussa, iklim sorunlarına çözüm bulunması gerektiğine işaret ederek, uluslararası düzenin eksik yönlerinin birlikte tamamlanılması konusunda çağrı yaptı.

47 ülkeden katılımcıyı İstanbul'da buluşturan Boğaziçi Zirvesi'nin ikinci gününde açılış konuşması yapan Mısır eski Dışişleri Bakanı Amr Moussa, bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden değişimlerle karşı karşıya olduğumuzu kaydeden Moussa, "İklim koşulları sorunlarına çözüm bulmamız gerekiyor. Toplumlar arası hoşgörüsüzlük devam ediyor. Sevinci ve karşılıklı saygıyı yeniden aşılamalıyız" ifadelerini kullandı. 

Ülkelerin ekonomik ve mali alanlarda da mutlaka birbirini desteklemesi gerektiğine vurgu yapan Moussa, "Bu uluslararası düzenin eksik yönlerinin tamamlanması noktasında birlikte müdahale çağrısında bulunuyorum" dedi.

"TOPLUMLARIN KÜRESEL İŞ BİRLİĞİNE İHTİYACI VAR"

Zirvede açılış konuşmasını yapan OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, dünyanın acilen çözüme kavuşturulması gereken sorunlarla dolu bir dönemden geçtiğini söyledi. İki yıl boyunca dünyayı etkisi altına alan pandeminin ardından yaşanan ekonomik kriz ve Rusya-Ukrayna savaşının dünyanın tüm gündemini değiştirdiğini belirten Cormann, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dijitalde yaşanan hızlı gelişmelerin karbon ayak izini artırması ile sürdürülebilirlik kaygılarının artığını görüyoruz. Bu anlamda 'Büyük Dönüşüm' temalı Boğaziçi Zirvesi'nin büyük bir fırsat sunduğunu düşünüyorum. Toplumların küresel iş birliğine ve liderliğe ihtiyacı var".

EKOSİSTEMİN YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Ürdün Prensi El Hassan Bin Talal ise küresel bir dönüşüm gerektiğini ama bu dönüşümün çok kolay olmayabileceğini ifade ederek, "Küresel sistemin çeperinde kalan ülkeler Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tabiriyle bu küresel dönüşümün en mağdur ülkeleri. Etrafımızdaki dünyayı bizler şekillendireceğiz. Bu alanda daha fazla sorumluluk almamız ve uluslararası camiada bu değerleri savunmamız gerekiyor. Kaçınılmaz bir krizin eşiğindeyiz. İnsanlar bu krizden çok mağdur olabilirler çünkü ekosistemin yok olma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla bunu kabul etmeyelim, o yüzden burada birlikte düşünüyoruz " dedi.