Amasya'da 14 MW'lık biyogaz tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - Ahi Enerji, Amasya'da BESİ OSB içerisinde hayvansal ve tarımsal atıkların değerlendirileceği 14 MW'lık Biyogaz Elektrik Santrali kurmayı...

Enerji Günlüğü - Ahi Enerji, Amasya'da BESİ OSB içerisinde hayvansal ve tarımsal atıkların değerlendirileceği 14 MW'lık Biyogaz Elektrik Santrali kurmayı ve işletmeyi planlıyor.

Ahi Suluova Biyogaz Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Amasya İli, Suluova İlçesi sınırlarında Eymir Mahallesi Mevkiinde ve Suluova Besi OSB’de 14,28 MWm / 14 MWe kurulu gücünde Biyogaz Elektrik Santrali kurulması ve işletilmesi planlanlanıyor.

Proje kapsamında ayrıca Eymir Mahallesi sınırlarında bölgeden gelen gübrelerin, mısır silajının, şekerpancarı küspesinin vb. tarım atıklarının toplanacağı, tesisten çıkan katı atıkların (organik gübre) paketleneceği ve satışının yapılacağı bir tesis alanı işletilecek.

OSB’den çıkan hayvansal ve tarımsal atıkların toplanarak enerji üretiminin gerçekleştirileceği tesis Güney Tesisi, OSB dışında bölgedeki tarım ve hayvancılık tesislerinden getirilecek hayvansal atık, gübre ve tarımsal atıklar Kuzey Tesisinde işlemden geçirilecek.

Projede toplam 100.346,57 m2 alanda, 3.726 ton/gün atık işlenecek, işlenen atıktan elde edilen 57.960.000 m3 biyogazın elektrik enerjisine çevrilmesinin yanı sıra tesiste 89.780 ton/yıl gübre üretilecek. 

TESİS İKİ ETAPTA KURULACAK

Tesis 2 etap halinde kurulacak. Önce Güney Tesisi, beraberinde ise Kuzey Tesisi işletmeye alınacak.

1. Etap'ta yıllık yaklaşık 27.690.000 m3 biyogaz üretilecek. Biyogaz tesisleri yıllık yaklaşık 2.000.000 kWh elektrik ve 2.500.000 kW ısı enerjisi tüketecek. Bu değerler göz ününde bulundurulduğunda tesisin kurulu gücü 6,5 MWe olarak hesaplanıyor.

2. Etap'ta yıllık 30.270.000 m3 biyogaz üretilecek, böylece toplam elektrik üretim kapasitesi 14.000 kWe güce çıkarılacak.

77.233.798 TL yatırım tutarı olan projenin ömrü 25 yıl olarak belirlendi.

PROJE İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamayla, proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu. ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Amasya Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilecek.