Enerji Günlüğü - Türkiye’nin yüzde 7,4 büyüme oranı yakaladığına değinen TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, sanayinin ana sürdürülebilir kaynağının enerji olduğunu söyledi.
TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, ISTRADE Enerji Ticareti Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, YEKA modeli, Akkuyu NGS dijitalleşme ve değişen dünya trendlerine vurgu yaptı. Altunyaldız konuşmasında, “Türkiye’nin enerji gündemini küresel gündemle birlikte konuşuyor olmak çok önemli. Devletlerin ve özel sektörlerin politikalarında enerji ilk sırada yer alıyor. Petrolden doğalgaza oradan da nükleer ve yenilenebilir enerji olmak üzere enerjide ürün çeşitliliği giderek artıyor. Özellikle küresel enerji talebi 2017’de 2.1 yükseldi. Bunun yüzde 40’ı Çin ve Hindistan kaynaklı oldu. Görüldüğü gibi burada eskiye kıyasla aktörler ya yer ya da basamak değiştirdi. Enerjide artan talebin yüzde 72’si hala fosil kaynaklı olurken yüzde 3’ü nükleer geriye kalanı ise yenilenebilir enerjiden oluştu” ifadelerini kullandı.
Dünya petrol talebinin giderek arttığını ifade eden Altunyaldız, “Dünyada petrol talebi son 10 yılda 2,6 oranında arttı. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ve ithalatçısı olan ABD kaya petrolü ile bir numaralı ihracatçı oldu. Doğalgaz talebinde sanayi ve hane kaynaklı kullanım artmaya devam etti. ABD’nin sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı haline geldiğini görüyoruz. Bu da rekabet parametrelerini değiştirecek. Yenilenebilir enerjide Çin ve Hindistan’ın talebinde yüzde 25 artış gözleniyor. Rüzgar ise bu artışın yüzde 36’sını karşılıyor. Elektrikte enerji talebinden fazla bir artış var. Buna göre dünya elektrik talebi 2017’de 3,1 oranında artış gösterdi. Bunun ise yüzde 70’i Çin ve Hindistan kaynakı” dedi.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ TÜKENMEZ BİR KAYNAK
“Türkiye küresel enerji talebinin yenilenebilir enerjiye kaydığı bir dönemde YEKA modeli ile önemli bir döneme imza attı. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Fosil kaynaklarımız olmadığına göre yenilenebilir enerjiye ağırlık vermeye devam edeceğiz. Hem bölgemiz hem de coğrafyamızın ihtiyacı olan teknolojiyi de transfer edeceğiz” Ziya Altunyaldız, özellikle Milli Enerji ve Maden Politikası’nın önemli bir ayağı olan enerji verimliliği üzerinde de durdu. Altunyaldız, enerji verimliliğinin en sürdürülebilir en tükenmez kaynak olduğunu ifade ederken şöyle konuştu; sadece sanayide değil hane halkı tüketiminde de yüzde 10 ila 30 oranında bir tasarruf öngörüyoruz. 2030’a kadar 30 milyar doların üzerinde bir tasarrufu hayata geçirmeye çalışacağız.”
AKKUYU NGS ENERJİ ÇEŞİTLİLİĞİ YARATACAK
Altunyaldız, Akkyuu NGS’nin Türkiye açısından son derece önemli bir enerji çeşitliliği yaratacağını ifade ederken küresel anlamda da tek ünite için 20 milyar doları aşan bir yatırım gerçekleştirildiğini ifadelerine ekledi. Altunyaldız, “Bu yatırımla birlikte aynı zamanda insan kaynağı ile nükleer teknolojileri bilen ve küresel enerji tedarikinin vazgeçilmezi olan bir insan kaynağı yaratıyoruz. Ülkemizin gelecek enerji arz ve sürdürülebilir enerji kaynakları açısından bu yatırımı önemli görüyoruz.
SANAYİ 4.0 DEVRİMİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ
Sanayideki büyümenin enerji sektörü üzerindeki etkilerine de değinen komisyon başkanı Türkiye’nin 2017’de yüzde 7.4 büyüdüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu, “Enerjinin ana çekicisi sanayi, sanayinin de ana sürdürülebilir kaynağı enerjidir. Sürdürülebilir bir enerji kaynağı oluşturmak ve bunu öngörülebilir mekanizmalar içerisinde işletmek çok önemli. Dijitalleşme ve yeni teknolojiler baş döndürücü diyoruz. Eğer sanayi 4.0 devrimini enerji başta olmak üzere yürütemezsek yarışta geri kalırız.”
Raşit Kırkağaç