ALPET’te yeni genel müdür yeni hedef

ALPET Genel Müdürü Özdilek Coşkun, şirketin yeni stratejisinin organik büyüme yoluyla yüzde 4’e yaklaşan eski pazar payına ulaşmak olduğunu söyledi.

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım sektörü oyuncularından ALPET'te önceki ay göreve başlayan Genel Müdür Özdilek Coşkun Enerji Günülüğü'ne konuştu. Akaryakıt sektöründe birkaç senedir ciddi bir dönüşüm yaşandığını belirten Coşkun “Bunun nedenlerine baktığımızda sektördeki regülasyonlar, artan maliyetler ve en önemlisi Ukrayna kriziyle beraber başlayan, brent petroldeki ve mamul fiyatlarındaki artış nedeniyle akaryakıt fiyatlarının yükselişi” dedi. 

AZALAN KÂR MARJINDAKİ SEKTÖRE ETKİSİ 

Akaryakıt fiyatlarının bir yıl öncesine göre motorinde yaklaşık yüzde 280, LPG otogazda yüzde 200’e yakın, benzinde ise yaklaşık yüzde 240 artış gösterdiğine dikkat çeken Özdilek Coşkun şöyle konuştu:

“Pompa fiyatlarına bakarsak yaklaşık iki yıl önce 6,5 TL seviyesindeki motorin litre fiyatı, şu an 28 TL’ye. Uluslararası piyasalardaki fiyatların ön görülemezliği sektörümüz için çok yüksek bir risk haline gelmiş durumda” diye konuştu.

Akaryakıt fiyatlarının oluşumuna etki eden çok farklı dinamikler bulunduğunu kaydeden Alpet Genel Müdürü Coşkun, global piyasaların etkisinin yanında, dünya genelindeki sosyal ve siyasi gelişmeler gibi politik etkenler de önemli bir faktör haline geldiğinin altını çizdi. Özdilek Coşkun, kâr marjlarındaki azalış ile işletme sermayesi ihtiyacındaki artışların akaryakıt istasyonlarını çalışamaz hale getirdiğini vurgularken “Özellikle kırsal kesimde çok büyük sıkıntılar var” ifadesini kullandı.

FİİLEN ÇALIŞTIRILAMAYAN İSTASYONLAR 

EPDK tarafından uygulanan normların değişmesi sonucu hem dağıtım şirketi sayısında çok ciddi bir azalış yaşandığını hem de istasyon sayısında bir düşüş görüldüğünü anlatan Özdilek Coşkun şöyle devam etti:

“Türkiye’nin ihtiyacı olan dağıtıcı sayısı veya istasyon sayısı ayrı bir tartışma konusu. Mevcut durumu incelediğimizde, bundan birkaç yıl önce 104’e kadar çıkan akaryakıt dağıtım şirketi sayısı bugün 35’e düştü. Türkiye’de yaklaşık 12.500 istasyon sayısı mevcut fakat bunların bir kısmı gayri faal veya mevsimsel olarak hizmete açık durumda.”

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE DEĞİŞİM 

Alpet Genel Müdürü Özdilek Coşkun, petrol piyasası lisans yönetmeliğine göre, belli bir süre akaryakıt alımı yapamayan veya akaryakıt bayilik faaliyetinde bulunmayan istasyonların lisansının otomatik olarak durdurulduğunu da hatırlattı. Mevzuat değişiklikleri, piyasa riskleri ve değişen dinamiklerin tüm paydaşları etkilediğini ifade eden Coşkun, bu nedenle sektördeki dönüşümün devam edeceği görüşünü dile getirdi.

İKMAL GÜCÜ YÜKSEK OYUNCU 

ALPET’in sektördeki pozisyonuna da değinen Özdilek Coşkun, “70 yılı aşkın bir yolculuğa sahip olan Altınbaş Holding enerji grubundaki en güçlü markasıdır. Bunun yanı sıra, 3. nesil esnaflıktan gelen, perakendeciliği çok iyi bilen bir ailenin sahibi olduğu bir marka. 22 yıllık köklü bir geçmişe sahip. ALPET’i rakiplerinden ayıran, öne çıkaran en büyük farkı ikmal gücü. Depolama tesislerinin varlığı, kapasitesi ve lokasyonları. ALPET’i hak ettiği konuma getirme çabası içerisindeyiz.”

ALPET'TE ÜST YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ 

ALPET’te ciddi bir reorganizasyon süreci yaşandığını ifade eden Genel Müdür Öztilek Coşkun, “ALPET üst yönetimi baştan aşağı değişti. Bu üst yönetimin değişimi, orta kademe ve tüm şirkete yansıtılmaya çalışılıyor. Bayi sayısında planladığımız artışı yakın zamanda gözlemleyeceğiz. Şirketimizin tüm bileşenleriyle yeniden ALPET markası hak ettiği yerde konumlanacak” dedi.

HEDEF GÜNCELLEMESİ: YİNE, YENİDEN 

ALPET’in yakın geçmişte 500’e yakın istasyon sayısı ile yüzde 3,87 gibi bir pazar payına ulaştığı bilgisini veren Özdilek Coşkun, “Sektörde ilk 5’i hedefliyordu ve çok da uzak bir hedef değildi ALPET için. Sonraki zamanlardaki farklılıklar, sektör dinamiklerin değişimi ALPET’i şu anki konumuna itmiş vaziyette. Markamızın çok güçlü bir geçmişi var, arkamızda Altınbaş Holding gücü var. Bu gücümüzle ait olduğumuz yere geri döneceğiz.”

BÜYÜMEYE EVET, AMA ORGANİK  

Birkaç yıl önce 100’ü aşan ancak 35’e kadar düşen akaryakıt ana dağıtıcı sayısının daha da düşebileceği değerlendirmesinde bulunan Özdilek Coşkun, bu süreçte ALPET’in gündeminde bir satın alma olup olmadığı sorusuna şu cevabı verdi:

“Büyüme stratejisi kapsamında bu tarz fırsatlar karşımıza elbette çıkabilir. Fakat şu anki stratejimiz ALPET’in istasyon sayısı ve pazar payında yükselişi ile organik olarak büyümesini ve gelişmesini sağlamak.”

SEKTÖR HAK ETTİĞİ YERE GELMELİ 

Akaryakıt sektörünün 20 bin işyeri ile 200 bin aileye istihdam sağladığını anlatan Alpet Genel Müdürü Öztilek Coşkun şunları söyledi: 

“Devletimizin de sektörümüzü desteklemesini bekliyoruz. Her bir istasyon vergi dairesi gibi çalışıyor, vergi tahsildarlığı yapıyoruz. Sektörün hak ettiği konuma gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle ülkemizin maruz kaldığı makro ekonomik krizlerin çözülmesi gerekir, tabiri caizse önce dünyanın fabrika ayarlarına dönmesini beklememiz daha doğru. Bütün ihtiyaçlarımızı gerek sendikalar, gerek örgütler sayesinde EPDK’yla paylaşıyoruz. Doğru yol mutlaka bulunacaktır." 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / İSTANBUL