Almanya`nın ardından Kanada ve ABD de ahşap kuleye geçiyor

Enerji Günlüğü - Almanya'da kurulan bir şirket, rüzgar enerjisi türbinleri için ahşaptan yapılan direkler üretmeye başladı. Timber Tower adlı şirket,...

Enerji Günlüğü - Almanya'da kurulan bir şirket, rüzgar enerjisi türbinleri için ahşaptan yapılan direkler üretmeye başladı. Timber Tower adlı şirket, ilk prototipini Almanya'nın Hannover kentinde test etti. Sonuç oldukça başarılı... Akşam’ın haberine göre, rüzgar türbinleri için halihazırda çelik direkler kullanılıyor. Şirketin yöneticilerinden Holger Giebel, çelik ve ahşap direklerin farklılıklarını şöyle özetliyor: Çelik pahalı, ahşap ucuz. Ahşap trendi okyanus ötesi ülkelerde de etkisini göstermeye başladı. Yaklaşık iki yıl önce Kanada'da kurulan Canadian Timber Towers adlı şirket, ahşap kuleler üretmeye ve pazarlamaya başladı. Almanya'nın Hannover kentinde kurulan Timber Towers, ilk direği üretmek ve monte etmek için 1.8 milyon euro kaynağı zorlanmadan bulmuş. Şu anda şirketteki payını yüzde 80'e çıkaran Almanya'nın tanınmış ilaç şirketlerinden birinin yöneticisi Edvin Coll, yaklaşık 10 milyon euroluk yatırım yapmış.

TAŞIMA MALİYETİNDE % 30 TASARRUF
AHŞAP ve çelik kule arasındaki farkları şöyle: Çelik direkler tek parça üretiliyor, kurulacağı yerler genellikle ulaşımın zor olduğu bölgeler. Direkleri taşıyan geniş ve uzun araçlar santral yerine ulaşmakta zorlanıyor. Ahşap kuleler yerinde monte edildiği için kolay taşınıyor ve taşıma maliyeti de düşüyor. Transfer maliyeti yüzde 20-30 arasında düşüyor. Öte yandan ahşap direkler siparişten 3 ay sonra kuleleri teslim ediyoruz, çelikler ise bir yılda üretiliyor.

ELEKTRİK FİYATI DÜŞECEK
Literatür rüzgar türbini kuleleri ne kadar yüksek olursa rüzgardan alınan verim o kadar yüksek olur diyor. Bugün kullanılan teknolojiyle çelik kuleler 100 metrenin üstüne çıkamıyor. Ahşap direkler ise 160 metreye kadar çıkabiliyor. Enerji uzmanları, yüksek kulelerden elde edilen elektriğin verimlilik nedeniyle daha ucuz olduğunu belirtiyor. Hedef Almanya'da kilowatt saatin 5 cente düşmesi... Timber Towers yetkilileri henüz ne kadar satış yaptıklarını konusunda rakam vermiyor ancak 'Yılda ortalama 30 bin rüzgar türbini kuruluyor, birkaç yıl içinde en az bin tane ahşap kule kurulacak' diyor.