Almanya’da linyit santralleri zarar ediyor

Almanya’da linyitle çalışan termik santraller, 2019 yılında şimdiye kadar 664 milyon euro zarara uğradı.

Enerji Günlüğü - Almanya’da linyitle çalışan termik santraller, 2019 yılında şimdiye kadar 664 milyon euro zarara uğradı.

Sandbag düşünce kuruluşu tarafından 31 Temmuz 2019’da yayımlanan ve Almanya’daki linyitle çalışan termik santrallerin kârlılığını irdeleyen yeni raporuna göre, Almanya’daki linyit santrallerinin brüt kârı, 2019'un ilk yarısında, elektrik fiyatları üzerinden yapılan modellemeye göre %54 azaldı. Brüt kârları (sabit maliyetler dikkate alınmadan önce) 2018'in ilk yarısında 1109 milyon eurodan 513 milyon euroya düştü. 1990 yılı öncesinde devreye giren santrallerin brüt kârı ise, 500 milyon eurodan 188 milyon euroya gerileyerek %62'lik büyük bir düşüş yaşadı. Bu durum, santrallerin sabit maliyetlerini karşılamak için yeterli kâr marjına ulaşamadıklarını gösteriyor.

LİNYİTLİ TERMİK SANTRALLERİ GİDERLERİNİ KARŞILAYAMADI

2018'in ilk yarısında ise 68 milyon Avro’luk bir kayıp söz konusuydu. 1990 yılı öncesinde devreye giren eski santraller, altı aylık sabit giderleri göz önünde bulundurulduğunda 476 milyon Avro kaybetti, yeni (1990 sonrası) santraller ise 188 milyon Avro kaybetti. Linyitle çalışan termik santrallerin hiçbir ünitesi sabit giderlerini karşılayamadı.

SANTRALLER ZARAR ETMEYE DEVAM EDECEK

Linyit santrallerinin orta vadede zarar etmeye devam edeceği öngörülüyor. Mevcut durum ve karbon fiyatları eski linyit santrallerinin 2020-2022 döneminde 1,8 milyar euro kaybedeceğini gösteriyor. 2016-2018 dönemindeki zarar ise 0,4 milyar euroydu. Sandbag’in modelleme sonuçlarına göre yeni linyit tesisleri bile sabit maliyetlerinin çok az üzerinde kâr sağlayabiliyor.

ALMANYA 2022’YE KADAR LİNYİT SANTRALLERİNİ KAPATACAK

Almanya'nın Kömürden Çıkış Komisyonu’nun tavsiyelerinin ardından hükümet, 2022'ye kadar toplamda 3GW kapasitesi bulunan linyit santrallerinin ekonomik ömrünü doldurmadan kapatılması için şirketlerle görüşmeler başlattı. Mevcut santrallerin kârlılığı olmadığının anlaşılması, bu pazarlıkların temelini oluşturdu.

RWE GW BAŞINA 1,5 MİLYAR EURO TALEP EDİYOR

Kamunun da hissedar olduğu RWE, tazminat olarak GW başına 1,5 milyar euro talep etmişti. Sandbag, şirketlerin hiçbir tazminat almadan masadan kalkabileceği olasılığını ortaya koyarak karar vericilerin Alman vergi mükelleflerinin yararına olacak bir anlaşma yapabileceğini savunuyor. Bunun gerçekleştiği durumda, Almanya’nın elektrik üretiminde kömürden tamamen vazgeçmesi, vergi mükellefleri adına sanıldığından daha az maliyetle gerçekleşebilir ve diğer ülkeler için bir emsal olabilir.