Enerji Günlüğü - Almanya’da yılın ilk dokuz ayında, rüzgâr ve güneş enerjisi elektriğin %45’ini üreterek ilk kez bu kadar uzun bir süre boyunca fosil yakıtlardan (%41) daha fazla elektrik üretti.
Düşünce kuruluşu Ember tarafından yayınlanan yeni rapora göre, önümüzdeki hafta Bakü'de başlayacak olan küresel iklim konferansı COP29 öncesinde Almanya küresel sahneye yenilenebilir enerji şampiyonu olarak geri dönüşünü kutluyor. Mevcut yönetim altında Almanya, 2023'ün aynı döneminde %40 olan elektriğinin %45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.
Bu rekor artış, büyük ölçüde yılın ilk dokuz ayında Almanya'nın elektrik enerjisinin %18'ine ulaşan güneş enerjisinden kaynaklandı (bir önceki yılın aynı döneminde %15'ti). Rüzgar enerjisi de 2023'te %25'ten %27'ye yükseldi. Rüzgar ve güneş enerjisinin toplamı Almanya'nın elektrik üretiminin %45'ini oluştururken, %41’i oluşturan fosil yakıtları (%16 gaz ve %20 kömür) geride bıraktı.
TEMİZ ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞIN %47’Sİ GÜNEŞTEN
Güneş enerjisi, kurulumları kolaylaştıran ve evlerde güneş enerjisinin benimsenmesini teşvik eden hükümet politikaları sayesinde Almanya'nın yenilenebilir üretimindeki artışın neredeyse yarısını (%47) oluşturarak öne çıktı. Güneş enerjisi Ocak-Eylül 2024 döneminde 62 TWh'lik rekor bir üretim gerçekleştirerek 2023'ün aynı dönemindeki 53 TWh'lik üretime kıyasla %18'lik bir artış sağladı.
Yılın başından bu yana Almanya her gün 100.000'den fazla güneş paneli kurmaya devam ediyor. Nisan 2024 itibariyle Almanya, yıl sonuna kadar 88 GW toplam güneş enerjisi kapasitesine ulaşma hedefini çoktan aşmış durumda.
RÜZGARIN HIZI YAVAŞLIYOR
Almanya'nın rüzgar enerjisi güneş enerjisine kıyasla daha mütevazı bir büyüme gösterdi, ancak bazı aylarda daha güçlü rüzgar koşulları ve yeni rüzgar kapasitesi üretimi artırdı. Almanya yılın ilk dokuz ayında 2,3 GW yeni rüzgâr kapasitesi kurarak geçen yılın aynı dönemindeki hızını yakaladı. Almanya'nın 2030 hedefi olan 145 GW'a ulaşması için yılda 10 GW'ın üzerinde bir hıza ihtiyaç duyulacak.
RÜZGARDA YENİ ÖNLEMLER
Bununla birlikte, rüzgar kapasitesi artışını hızlandırmak için yeni önlemler yakın zamanda uygulamaya kondu ve önümüzdeki yıllarda bir etki yaratması beklenebilir. Bu önlemler arasında, uzun proje gecikmelerine yol açabilen izin gecikmeleri ve aşırı bürokrasiyle mücadeleye yönelik önlemler de yer alıyor.
İhalelerde ve izin süreçlerinde olumlu eğilimler halihazırda görülüyor. Son kara üstü rüzgâr ihalesi, Şubat 2022'den bu yana ilk fazla talep gören ihale oldu. Bu, 2024 yılında ihale edilen toplam onshore rüzgâr kapasitesini 7 GW'ın üzerine çıkardı ve Kasım ayında yapılacak bir ihale ile 2023 yılı toplamını şimdiden aştı. Ayrıca 2024'ün ilk yarısında kara üstü rüzgâr izinleri bir önceki yıla kıyasla %32 artarak 2022'nin tamamında alınan toplam izinleri aştı.
“BASİTLEŞTİRİLMİŞ DÜZENLEME VE FİNANSMAN SİNYALLERİ FARK YARATIYOR”
Ember Kıdemli Analisti Chris Rosslowe, “Almanya'nın enerji dönüşümünü hızlandırmaya yönelik politikaları, güneş enerjisi kurulumlarındaki büyük sıçramada ve rüzgar ihalelerindeki son artışta görülebilir. Basitleştirilmiş düzenleme ve net finansman sinyalleri fark yaratıyor” dedi.