Almanya’da enerji krizinin maliyeti 1,3 trilyon dolar

Enerji krizinin Almanya’ya maliyeti 1,3 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Benzer sonuçlar tüm Kara Avrupa’sında da söz konusu.

Enerji Günlüğü - Enerji krizinin Almanya’ya maliyeti 1,3 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Benzer sonuçlar tüm Kara Avrupa’sında da söz konusu.

Enerji krizi, Almanya başta olmak üzere Avrupa’da beklenmedik büyüklükte maliyetler getirdi. Ukrayna-Rusya savaşının da tetiklediği enerji arz sorunlarıyla boğuşan Kara Avrupa’sında hükümetler, enerji sübvansiyonları ve yeni enerji politikaları için muazzam miktarlarda para tahsis ediyor. 

Almanya’nın durumunu “enerjide aşırı dönüşüm” olarak tanımlayan ABD’li gazeteci Robert Bryce, Almanya'da Energiewende olarak bilinen enerji dönüşümü programının 1,3 trilyon dolarlık bir fiyaskoya dönüştüğü tespitini yaptı. 

KRİZİN ALMANYA’YA MALİYETİ 1,3 TRİLYON DOLAR

Tespitlerini Reuters ve Bloomberg tarafından yayınlanan raporlara dayandıran Bryce, Alman hükümetinin Alman ekonomisi genelinde enerji maliyetlerini karşılamaya yardımcı olmak için 500 milyar dolar ayırdığını kaydetti. Energiewende Programının daha başındayken, program maliyeti de 580 milyar dolar olarak bildirilmişti. Kamulaştırılan Alman gaz şirketi Uniper de vadeli işlemleri karşılamak için 230 milyar doları bir kenara ayıracağını duyurmuştu. Bu maliyetler, 1,3 trilyon dolara tekabül ediyor ve Alman hükümetinin yaklaşık yirmi yıl önce başlattığı Energiewende’nin öngörülen maliyetinin çok üzerinde. 

DÖRT ÖLÜMCÜL HATA

1,3 dolarlık maliyetin sadece Almanya için söz konusu olduğunu bahseden Robert Bryce, Avrupa genelinde de benzer beklenmedik maliyetler çıkacağını ve darboğazın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini tahmin ediyor. 

Bryce değerlendirmesinde Avrupa’nın yenilenebilir enerjide aşırı dönüşüm; hidrokarbonlara yetersiz yatırım; kömürün ve nükleer santrallerin erken kapatılması ve ithalata aşırı bağımlılık olmak üzere dört ölümcül hata yaptığını söyledi.