Almanya ve Avustralya yeşil hidrojende işbirliği yolunda

Almanya ve Avustralya, yeşil hidrojen üretimi ve ticaretine yönelik ortak bir fizibilite çalışması için yeni bir anlaşma imzaladı. 

Enerji Günlüğü - Almanya ve Avustralya, yeşil hidrojen üretimi ve ticaretine yönelik ortak bir fizibilite çalışması için yeni bir anlaşma imzaladı. 

Almanya ve Avustralya’nın imzaladığı anlaşma uyarınca iki ülke, hidrojen üretimi ve ticaretiyle ilgili stratejilerini aynı potada değerlendirilecek ve çeşitli işbirliği projeleri gerçekleştirilecek. Anlaşma, Avustralya’da, ülkenin yeşil hidrojen konusunda küresel süper güç olma potansiyeli olarak algılandı ve sevinçle karşılandı. 

ANLAŞMA AVUSTRALYA’YI HİDROJEN DEVİ OLMAYA GÖTÜREBİLİR

Her iki ülkede de yeşil hidrojen yüksek potansiyeli nedeniyle hükumetlerden büyük ilgi görüyor. Avustralya Hükumeti yeşil hidrojenle ilgili Japonya ve Güney Kore ile de benzer anlaşmalar yapmıştı. Hükumet Almanya’yla imzalanan anlaşmanın; yenilenebilir hidrojen üretimi, depolanması, taşınması ve kullanımıyla ilgili küresel ölçekli ilk fizibilite çalışmalarına imkan vereceği için önemli olduğunu düşünüyor. 

Yeşil hidrojen; suyu (H2O) elektrolize ederek elde edilen bir enerji türü. Elektrolizasyon için yenilenebilir enerji teknolojileriyle elde edilen temiz elektrik kullanılıyor ve sudaki hidrojen atomu, depolanabilir hidrojen enerjisi olarak kullanılmak üzere, oksijenden ayrılıyor. 

2030 yılına kadar emisyonlarını %55 oranında azaltmayı ve 2050’ye kadar ‘sera gazı nötr’ olmayı hedefleyen Almanya, enerjisinin önemli bir kısmını halen ithal ediyor. Bu nedenle yenilenebilir hidrojen konusu Alman hükumetlerinin öncelikli gündemleri arasında yer alıyor. 

Avustralya’da enerji alanındaki kamu otoritesi “Enerji ve Emisyon Azaltma Bakanlığı” adını taşıyor. İsmi dolayısıyla da enerji üretimi kadar emisyon azaltma politikaları da en üstü düzeyde alaka görüyor. Ülkede hidrojen endüstrisinin, 2050 yılı itibarıyla 11 milyar dolarlık ihracatın yolunu açacağı öngörülüyor.