Aliağa'daki termik santralin genişletilmesine antik kent engeli

Enerji Günlüğü - İzdemir'in Aliağa'da bulunan İzdemir Enerji Santrali-II (350 MWE) ikinci ünite ilavesi projesine ilişkin ÇED raporu arkeoloji ve sanat...

Enerji Günlüğü - İzdemir'in Aliağa'da bulunan İzdemir Enerji Santrali-II (350 MWE) ikinci ünite ilavesi projesine ilişkin ÇED raporu arkeoloji ve sanat tarihi açısından yeterli ve uygun bulunmadı.

Aliağa Horozgediği Köyü Hayatlıdere mevkiinde kurulan termik santralin geliştirilmesi için hazırlanan plana 2010 yılının Haziran ayında ÇED toplantısı yapılmadan 'ÇED olumlu' raporu verilmesi ardından bölgede oturan vatandaşların başlattığı hukuk savaşında önemli bir gelişme yaşandı. Mahkemenin belirlediği bilirkişi heyeti, ÇED incelemesini, 'santralin teknik kriterleri sağlaması ve tarımsal arazi kullanımı' konusunda yeterli bulurken, Kyme antik kenti ve bölgedeki diğer arkeolojik alanlar açısından eksik buldu.

Santralin kurulması için en gerekli belgelerden birisi durumundaki ÇED olumlu raporunun iptali için santralin kül ve dumanından olumsuz etkilenecekleri gerekçesiyle Foça Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ile Kıyı Ege Belediyeler Birliği, bölgede oturan vatandaşlarla birlikte, İzmir 2'inci İdare Mahkemesi'ne dava açmışlardı.

Mahkemenin belirlediği bilirkişi heyetinin incelemeleri sonrasında hazırladıkları raporda, "Dava konusu enerji santrali için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı' çevre mevzuatı, tesisin yasada öngörülen teknik kriterleri sağlaması, tarımsal arazi kullanımı ile tarımsal çevre bakımından uygun ve yeterli olduğu kanaatine varılmıştır. Ancak arkeoloji ve sanat tarihi açısından yapılan değerlendirmede, gerek raporun hazırlandığı dönemde, gerekse sonrasında yapılan sondaj ve kurtarma kazılarında Kyme antik kentinin geniş alanlara yayılmış durumdaki nekropollerinin bulunduğu parseller bütüncül olarak değerlendirilmediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca sadece Kyme antik kentinin değil, bölgedeki diğer arkeolojik alanların da buna bağlı turizm potansiyellerinin de faaliyetten nasıl etkileneceğinin ÇED paporunda irdelenmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle ÇED raporunun arkeoloji ve sanat tarihi açısından yeterli, uygun olmadığı kanaatine varılmıştır." denildi.

İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yaptırılan termik santralin birinci ünitesi tartışmalar arasında 4 Nisan 2014 tarihinden itibaren faaliyetini yürütüyor. Şirket, santrale ikinci bir ünite daha yapmayı planlıyor.

Santralin birinci ünitesiyle ilgili açılan dava da henüz sonuçlanmış değil.

İZDEMİR ENERJİ SANTRALİ-II İÇİN ÇED ONAYI

İZDEMİR TERMİK SANTRALİ İÇİN HALK TOPLANTISI YAPILAMADI