Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, temeli atılan YEKA Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası ve Ar-Ge Merkezi’nin binin üzerinde istihdam sağlayacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, YEKA Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası ve Ar-Ge Merkezinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’yi enerjide ve enerji teknolojilerinde dışa bağımlılıktan kurtarma hedefiyle ortaya konulan milli enerji ve maden politikasının çok önemli bir idealinin, stratejisinin hayata geçirildiği bir gün olduğunu belirterek, dünyanın en büyük fotovoltaik tarlasını, sahasını inşa edecek olan bu fabrika yatırımının binin üzerinde istihdam sağlayacağını ve beraberinde yan sektörlerde de yeni iş alanlarının oluşmasına da fırsat sağlayacağını ifade etti. Kurulacak fabrikanın yıllık 500 megavat hem ingot hem wafer, hücreli 650 megavat ve panelde de 800 megavatın üzerinde bir kapasiteye sahip olacağını kaydetti.
ENERJİ SADECE ENERJİ DEĞİLDİR
Enerjinin diplomasi, ekonomi, yatırım ve ulusal güvenlik demek olduğunu belirten Albayrak, “Her yıl 55 milyar dolardan fazla bir rakamı son 10 yılın ortalaması dışarıya enerji için kaynak olarak ayıran bir ülkeyiz. Tüm bu alanlarda Türkiye’nin güçlenmesi için ayağımızdaki bu bağımlılık prangasını söküp atmayı temel hedef olarak ortaya koyduk. Bunu çok iyi biliyoruz ki bu prangadan kurtulursak enerji maliyetleri de düşecek, halkımıza, sanayicimize ucuz ve kesintisiz enerji arzını çok daha güçlü bir şekilde sağlayabileceğiz. Sonra cari açığımızı düşüreceğiz. Ülkemizin kaynaklarını farklı alanlara kaydırabileceğiz ve en önemlisi toplumsal refahımızı daha da yukarıya taşıyabileceğiz” ifadelerini kullandı.
YENİLENEBİLİR İLE İHRACATÇI KONUMA GEÇEBİLİRİZ
“Yenilenebilir enerjiyi sadece enerji arzında kaynak çeşitliliği açısından değil, sadece çevreci kaynak olduğu için değil, aynı zamanda dünyada yükselen bir teknoloji olan bu alanı hem enerji teknolojilerine bağımlılığı azaltacak hem de Türkiye’nin potansiyelini değerlendirerek ihracatçı konuma geçebileceğimiz bir endüstri olarak da planladık.” diyen Albayrak, bu anlamda YEKA stratejisinin çok önemli bir yere oturduğunu söyledi.
Albayrak, “Yatırımcı için oldukça cazip olan dünyanın en büyük fotovoltaik güneş enerjisi üretim alanını çok özel bir şartnameyle yarışmaya açtık. Şartnamemizin özelliği teknoloji transferini de bu teknolojilerde Türkiye’yi üretim üssü haline getirmeyi de öncelikli amaç olarak belirledik. Bunun için ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl da yüzde 70 asgari yerlilik oranını koyarak, fason üretim montaj değil doğrudan teknoloji üretimini yapacak bu fabrikayla yüzde 80’i Türk mühendislerden oluşacak Ar-Ge merkezi şartıyla koyduk. Bu yarışma sonunda yerlilik oranını destekle bugün yaklaşık 20 sente yakın bir fiyatla ödediğimiz güneş enerjisi maliyetini 6,99 sente düşürerek tarihi bir düşük fiyat rekoru da yakalamış olduk. Ülkemizin, insanımızın potansiyelinin sonuna kadar farkındayız. Allah’ın izniyle çok yakın bir zamanda Türkiye bu alanda da dünyada söz sahibi ülkelerden bir tanesi olacaktır. Bugün artık yapay zekalar, dijital dönüşüm, robotik teknolojiler bütün bunların konuşulduğu bir yüzyılda kendi teknolojilerimizi de geliştirmek zorundayız. Bunu sonuna kadar gerçekleştireceğimize inancımız tam. Eğitimli genç nüfusumuzla, üniversitelerimizle çok kısa zamanda bu noktaya Türkiye olarak ulaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.