Alaşehirli girişimci, gezici GES kurdu

Alphanlar Makine, küçük ölçekli tarım arazilerinde sulama ihtiyacı duyulan enerjinin güneşten elde edilmesine imkan sağlayan, 54 panelden oluşan bir mobil güneş enerji sistemi geliştirdi. 

Enerji Günlüğü - Alaşehir’de Alphanlar Makine tarafından üretilen taşınabilir güneş panelleri, küçük ölçekli tarım arazilerinin sulanması ve evlerde ihtiyaç duyulan enerjinin temiz kaynaklardan elde edilmesini sağlayacak.

Küresel çapta artan enerji maliyetlerine karşı çiftçilere destek olmak ve tarımsal üretim için mobil enerji sağlamak amacıyla Alphanlar Makine tarafından mobil GES üniteleri geliştirildi. Elektriği en çok sulamada kullanan çiftçilerin enerji ihtiyacı için geliştirilen mobil güneş panelleri ile çiftçiler güneş panelini tarlasına götürüp sulamasını yapacak. İşi bitince tekrar mobil paneli istediği yere taşıyıp elektrik üretebilecek. Özellikle tarımsal sulamada kullanılan enerjinin daha uygun maliyetli olması için yapılan bu çalışma kapsamında güneş enerjisi ile tarımsal sulama sistemi daha yaygın hale gelecek.

SİSTEM 54 PANEL TAŞIMA KAPASİTESİNE SAHİP

Alphanlar Makine firması sahiplerinden Hakan Öğün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 13.10.2022 tarihinde yürürlüğe giren toprak koruma kanunu gereğince 200 dekarın altındaki arazilerde sabit güneş enerjisi panelleri kurulumunun yasaklandığını ve bunun üzerine projeye başladıklarını belirtti. 3 aylık Ar-Ge çalışması ardından projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Öğün, “Yapmış olduğumuz sistemde 54 panel taşınabilirken, panellerimiz 30 derece yana yatabiliyor. Bu sistem ile 15 beygir dalgıç pompa rahatlıkla çalıştırılabiliyor. Ege bölgesi genelinde üretim yapan firmalar en çok 34 panel taşıma kapasitesine ulaşmışken, yapmış olduğumuz çalışmalar ile biz bu rakamı 54'e çıkarmayı başardık. 54 panel taşıma kapasitesi ile Ege Bölgesinde üretim yapmayı başaran ilk ve tek firmayız. Bu sistem birden fazla pompada kullanılabiliyor” dedi.