Enerji Günlüğü - EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, litrede 17 kuruş kredi kartı komisyonu alan bankaların akaryakıt istasyonlarının ortağı haline geldiğini belirterek akaryakıtta kart komisyon oranlarının düşürülmesini istedi.
Bir grup gazeteciye açıklamalarda bulunan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, 168 milyar dolar değerindeki akaryakıt sektörünün ekonomik krizin yansımalarını yaşadığına dikkat çekerek, sektörün sorunlarına çözüm için devletten bazı yardım taleplerinde bulundu. Bankalara verilecek destek ile akaryakıtta kredi kartı komisyon oranlarının düşürülmesi bu talepler arasında bulunuyor.
“Bankalar artık bugün direkt ortaklarımız olmuş durumda” diyen Aktaş, bankaların akaryakıt satışlarından aldığı litrede 17 kuruş komisyon oranının çok büyük bir rakam olduğuna dikkat çekti. Aktaş, “Devletimizin çeşitli sektörler için bankalara verdiği desteği bizim sektörümüze de vermesini talep ediyoruz. Bankalara verecekleri destek ile akaryakıt sektörüne özel komisyon oranları verilmesini talep ediyoruz. Çünkü kredi kartı komisyon oranları ciddi oranda canımızı yakan bir düzeyde. Yaşanabilir bir oran istiyoruz” dedi.
Bir akaryakıt bayisinin günde 7700 litre akaryakıt satışı yapması halinde ancak kendini idame ettirebildiğini kaydeden Aktaş, bununla birlikte Türkiye’de akaryakıt istasyonlarının günlük satışının 5 bin 372 litre olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, sendika olarak kredi kartlı satışlarda komisyon oranının yüzde 1’in altına, taşıt tanıma sistemli satışlarda ise kuruş bazına indirilmesini talep ettiklerini belirtti. Fesih Aktaş, kâr marjlarının her yıl enflasyon oranında artırılmasının da elzem olduğunu vurguladı.
EPDK BAŞKANI YILMAZ’A CEVAP
Amaçlarının kamuoyundaki yanlış anlayışları gidermek olduğunu belirten Aktaş, ‘Kazandığınız tatlı paraları paylaşmanın bir yolunu bulun’ açıklaması yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’a da yanıt hakkının doğduğunu belirterek, ortada böylesi bir tatlı karın bulunmadığını söyledi. Aktaş, “Tatlı bir karımız yok. 33'er kuruş ile ne dağıtım firmalarının ne de akaryakıt bayilerin yaşayabilme şansı yok. Ayrıca aynı toplantıda sektörde serbest piyasa ekonomisinin hakim olduğunu, kar paylaşım modellerine karışmayacaklarını söyleyen sayın Yılmaz, Nisan 2015 yılında dağıtıcı-bayi paylaşım taslak programını niçin çıkardınız ve sümen altı ettiniz? O zaman serbest piyasa yoktu da bugün mü oldu? Hangisi doğru ? O taslak mı bugünkü söylem mi?” İfadesini kullandı.
SEKTÖRÜN %10’U BÜYÜK PASTAYI ALIYOR
Kayıt dışı ekonominin akaryakıt sektöründe ciddi anlamda yer edinmeye başladığını kaydeden Aktaş, akaryakıt sektöründe %10’luk bir kesimin büyük pastayı aldığını ifade etti. Temel olarak akaryakıt sektöründe eskiden fiziki olarak yapılan kaçakçılığın bittiğini söyleyen Aktaş, bununla birlikte diğer bir yöntem olan faturasal kaçakçılığına dikkat çekti. Aktaş, devletin verdiği resmi rakamlara göre 2018 yılında Maliye’nin Vergi Yüzsüzleri listesindeki sektör şirketlerin ödemediği vergilerin tutarının 17.5 milyar TL’ye ulaştığını ve 2019’da da 22 milyara çıkacağını tahmin ettiklerini belirtti.
VERGİ KAÇAKÇILIĞINI ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER
Aktaş, devletin aldığı tüm önlemlere rağmen süren akaryakıtta vergi kaçakçılığının önlenmesi için bazı geçici ve kalıcı önlemler önerdi. Aktaş, geçici tedbir olarak e-irsaliyeye geçişin 1 ocak 2020 yılından 6 ay öne çekilerek 30 Haziran 2019 tarihine alınmasını, ödeme kaydedici cihaz verilerinin anlık olarak Maliye’ye aktarılmasını, mali suça 3 yıllık hapis cezasının yanında mali ceza uygulanmasını önerdi.
EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta vergi kaçakçılığının önüne geçmenin kalıcı yönteminin ise akaryakıttan alınan % 18’lik KDV’nin yüzde 1’e çekilmesinden, aradaki % 17’lik kısmın ÖTV’ye eklenmesinden geçtiğini, bu adımını vergi kaçakçılığını tamamen ortadan kaldıracağını vurguladı.
DEVLET EŞEL MOBİL SİSTEMİYLE GELİRİNDEN FERAGAT ETTİ
Aktaş, Eşel Mobil sisteminin, emeği ile geçimini sağlayan kesimlerin satın alma gücünü korumayı amaçladığına, bu niteliğiyle doğru bir sosyal devlet uygulaması olduğunu vurguladı.
Fesih Aktaş, EPGİS olarak yaptıkları incelemeye göre devletin Eşel Mobil sistemiyle vatandaşı zamlardan korumak için 2018 yılında toplam 8 milyar 545 milyon TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini belirtti. Aktaş’ın verdiği bilgiye göre bu tutarın 6 milyar 472 milyon TL’lik kısmı motorinde, 1 milyar 531 milyon TL’lik kısmı ise benzinde vazgeçilen ÖTV gelirlerinden oluşuyor. Fesih Aktaş, bu yıl 13 Mart tarihinde yeniden devreye giren uygulama kapsamında bugüne kadar devletin 323 milyon TL’lik ÖTV gelirinden feragat ettiğini belirlediklerini ifade etti.
5000 İSTASYON KAPANMALI
Türkiye genelinde 13 bin akaryakıt istasyonu bulunduğunu belirten Aktaş, buna karşılık günlük benzin tüketiminin 8 milyon litre olduğunu kaydetti. Bayilerin dağıtıcı ile ortak kar marjlarının %13’e düştüğünü ifade eden Aktaş, “5000 istasyonun kapanması gerektiğini düşünüyoruz. Nüfus ve ihtiyaca göre istasyonlara izin verilmeli” dedi.
LPG LİSANSLARI VERİLMELİ
Fesih Aktaş, sektörün gündemindeki bir başka meselenin 2005 yılı öncesinde kurulmuş olan ve bünyesinde LPG ünitesi bulunmayan akaryakıt istasyonlarına kilometre tahdidinden dolayı verilmeyen ya da LPG bayisi olup akaryakıt lisansı alamayanların lisanslarının verilmesi olduğunu belirtti. EPGİS Başkanı Aktaş, Meclis’te geçtiğimiz aylarda gündeme alınan ama daha sonra geri çekilen kanun teklif edilerek yeniden gündeme alınmasını talep ettiklerini kaydetti. Aktaş bu adımın atılması durumunda ülkemizde başlatılan istihdam seferberliğine 8 bin yeni istihdamla katkı sağlayacaklarını vurguladı.
KAPATILAN İSTASYONLAR AFFEDİLMESİN
Aktaş, kaçakçılıkla ilgili kapatılan istasyonlara son torba yasa ile bir defaya mahsus olmak üzere af getirildiğini hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi’nden affın genişletilmemesini talep ettiklerini belirtti. 11 nisan 2013 tarihine kadar kapatılanlar için son başvuru süresinin 14 Mayıs 2019 olduğunu kaydeden Aktaş, Anayasa mahkemesi kararı sonrasında affın genişletilmesi durumunda başvuru yapacak firma sayısının 800 ile 1200 arasında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / Marmaris