Aksa’nın Özbekistan’daki gaz santrali 2025’te tam kapasite çalışacak

Aksa Enerji, Özbekistan’da ilk üniteleri devreye alınan 430 MW kurulu güçte doğal gaz kombine çevrim santralinin 2025’te tam kapasite devreye alınacağını açıkladı. 

Enerji Günlüğü - Aksa Enerji Üretim A.Ş., bir açıklama yaparak Özbekistan Talimercan Santrali ticari üretimi hakkında bilgi verdi.

Açıklamada, Aksa Enerji Özbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı NEGU ("National Electric Grid of Uzbekistan") ile Özbekistan'ın Talimercan şehrinde 430 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve işletilmesini içeren bir anlaşma imzalandığı hatırlatılarak, Ocak 2024 tarihinde inşaatına başlanılan santralin ilk üniteleri devreye alınarak ticari işletmeye başlandığı ifade edildi.

Santralin bu yıl içinde kalan ünitelerinin de basit çevrim olarak devreye alınması, Ocak 2025'de ise komple 430 MW kapasite ile kombine çevrim olarak ticari üretime devam etmesinin planlandığı kaydedildi. 

TESİSE GAZI ÖZBEKİSTAN HÜKÜMETİ SAĞLAYACAK 

Açıklamada, “Santralde gerçekleştirilecek elektrik üretimi için ihtiyaç duyulan doğalgaz, Özbekistan Hükümeti tarafından bedelsiz temin edilecek olup, üretilecek elektrik satış fiyatı 25 yıllık ABD Doları bazlı garantili kapasite bedeli çerçevesinde belirlenmiştir” denildi.