Enerji Günlüğü - Aksa Enerji, Türkiye ile KKTC arasına enterkonnekte denizaltı elektrik iletim hattı kuracak. Şirket, KKTC’deki kurulu gücünü de 188 MW seviyesine çıkaracak.
Güney Kıbrıs-Yunanistan arasındaki denizaltı elektrik bağlantısının mühendislik, inşaat ve kurulumunu anahtar teslimi işlerinin Fransız Nexans şirketine ihale ile verilmesinin ardından Türkiye’den de benzer bir adım geldi. Aksa Enerji, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ile bir sözleşmeye imza attı. Aksa Enerji imzalanan 15 yıllık ABD doları bazlı sözleşme kapsamında, yapılacak fizibilite sonrası “enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu” vasıtasıyla Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) birbirine bağlayacak ve KKTC’nin enerji arz güvenliği için yıllardır hayali kurulan bir projeyi hayata geçirecek.
AKSA KKTC’DEKİ KURULU GÜCÜNÜ 188 MW’A ÇIKARACAK
Aksa Enerji, yine bu yeni sözleşme kapsamında KKTC halkının kesintisiz enerji erişimine katkı sağlamak amacıyla Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Santrali’ndeki kurulu gücünde 35 MW kapasite artışı gerçekleştirerek, adadaki kurulu gücünü 188 MW seviyesine çıkaracak.
“ENERJİ KÖPRÜSÜ KURACAĞIZ”
İmzalanan yeni sözleşmeyle ilgili konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “Türkiye ile KKTC arasında enterkonnekte denizaltından elektrik kablosuyla bir enerji köprüsü kurmayı hedefliyoruz. Bu dev projenin hayata geçirilmesi için fizibilite sonrası hızlıca adımlarımızı atacağız” dedi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR YÜKSEK PROJELERE DEVAM”
Aksa Enerji olarak “Sürdürülebilir Yüksek Büyüme” stratejisi doğrultusunda coğrafya ve kaynak çeşitliğine önem verdiklerini vurgulayan Cemil Kazancı, “2030 hedeflerimiz kapsamında mevcut ve yeni coğrafi bölgelerdeki uzun soluklu ve yenilikçi projeleri yakından takip ediyoruz. KKTC ile Türkiye arasında enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu ile kurmayı planladığımız enerji köprüsü bu bağlamda yenilikçi olduğu kadar tarihi de sayılacak adımlardan biri olacak” dedi.