Aksa Enerji'nin net kâr marjı yüzde 16'ya yükseldi

Aksa Enerji, 2023 yılında yurt içi ve yurt dışı yatırımlarıyla net kâr marjını bir önceki yıla göre 10 puan arttırarak yüzde 16’ya ulaştırdı.

Enerji Günlüğü - Yedi ülkede, 10 santral operasyonu ve dört farklı ülkede eş zamanlı devam eden yatırımlarıyla bugün itibarıyla toplam 2,627 MW kurulu güce sahip olan Aksa Enerji, 2023 yılı konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, bir önceki yıla göre faiz ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) marjını 7 puanlık artışla yüzde 22 seviyesine yükseltti. Aksa Enerji'nin net kâr marjı ise 10 puanlık artışla yüzde 16’ya çıktı. 

“2023’TE COĞRAFİ ÇEŞİTLİLİK ARTTI”

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, 2023 yılında, coğrafi çeşitliliği artırmaya yönelik güçlü adımlar attıklarını belirterek "Öte yandan hali hazırda faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde sözleşmelerimizi yenileyerek kapasite artırımı gerçekleştirdik. Stratejik yatırımlarımızın kârlılığa olumlu etkisi ve etkin bilanço yönetimiyle birlikte yatırımlarımızın devam ettiği dönemde net finansal borcumuzun FAVÖK'e oranı 1,6 çarpan seviyesinde gerçekleşti" dedi. 

SEKİZ ŞEHİRDE GES VE RES ÖNLİSANSI ALINDI

Üretim portföyünü yurt içinde de gerek kaynak gerekse coğrafi anlamda çeşitlendirmeye devam ettiklerini kaydeden Kazancı, “Bu kapsamda 2023 yılı içerisinde İç Anadolu ve Ege Bölgeleri’nde, 8 şehirde toplam 831,41 MW kurulu güce sahip olacak RES ve GES depolamalı yenilenebilir enerji santrali ön lisansını almaya hak kazandık. Bu yatırımların önümüzdeki 5 yıllık süre zarfında faaliyete geçmesini planlıyoruz” dedi.

5 KITADA FAALİYET HEDEFİ

2023 yılında gerçekleştirdikleri yeni anlaşmalarla Orta Asya’dan Güney Afrika’ya geniş bir coğrafyada enerji yatırımları hayata geçirdiklerini belirten Aksa Enerji CEO'su Cemil Kazancı, "Bu kapsamda Özbekistan Santrali Projesi’nin Aksa Enerji’nin varlık portföyündeki döviz bazlı gelirleri çeşitlendirerek ‘Sürdürülebilir Yüksek Büyüme’ stratejisini destekleyeceğine inanıyoruz. Talimercan ve Kızılorda yatırımlarımız da yine bu stratejik yaklaşımın ürünleri" şeklinde konuştu.

Cemil Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki yıllarda faaliyete geçmesi planlanan Gana-Kumasi ve Senagal-St Louis santral atılımımızla da ülkelerin enerji arz güvenliğine yatırım yapmaya devam ediyoruz. 2030 Stratejimizi kapsayan tüm bu çalışmalarımız, finansal başarımızı ve performansımızı güçlendirirken 5 kıtada faaliyet hedefimize de bizi adım adım yaklaştırıyor."