Enerji Günlüğü - Aksa Enerji, yurt dışı yatırımlarının olumlu etkisinin yılın kalanında da devam etmesini bekliyor.
Aksa Enerji Üretim AŞ, 2020 yılının ilk yarısına ilişkin değerlendirmelerini ve gelecek beklentilerini paylaştığı açıklamasında yurt dışı yatırımlarının net kar üzerinde olumlu etki yapmaya devam edeceğini öngördüklerini bildirdi.
2020 yılı için 5.259 milyar TL ciro öngörüldüğünü bildiren açıklamada, 2020 FAVÖK beklentisi içinde Afrika santrallerinin %72 civarı pay alacağı öngörülüyor. Bolu Göynük Termik Enerji Santrali ve Ali Metin Kazancı Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin 2020 yılında da kapasite mekanizmasından faydalanacağını hatırlatan açıklama şöyle devam etti, “Bu iki santralden toplam 130-138 milyon TL civarı bir ödeme alınması beklenmektedir. Yurt içi satışlarımızın yaklaşık %29’unun ikili satış anlaşmaları, %63'ünün spot piyasaya yapılacak satışlar ve geriye kalan %8’inin ise primer ve sekonder frekans hizmetleri gibi yan hizmetlerden oluşacağı öngörülmüştür”.
“Şirketin nakit bazlı yatırım harcamalarının (CAPEX) 2020 yılında 155 milyon TL olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. CAPEX içerisinde santrallerde yapılması planlanan bakım ve iyileştirme çalışmaları ile Gana Santrali'ndeki motorların çift yakıta (HFO/doğal gaz) dönüşümünün tamamlanması için yapılacak yatırımlar yer almakta olup Özbekistan yatırımı dâhil değildir”.
KAMERUN VE KONGO’DA PLANLANAN DOĞALGAZ PROJELERİ
Aksa Enerji, Kamerun'da 150 MW kurulu güçte doğal gaz kaynaklı enerji üretimi projesi geliştirmek üzere Kamerun Su Kaynakları ve Enerji Bakanlığı (MINEE) ile 12 ay süreli bir ön mutabakat anlaşması, Gaz du Cameroun SA ile ise doğal gaz alımına yönelik bağlayıcı olmayan bir protokol imzaladı.
Şirket, Kongo Cumhuriyeti’nde ise doğalgaz kaynaklı enerji üretimi ve satışına ilişkin iki proje için 12 ay süreli bir önlisans aldı.
Her iki ülkedeki bu gelişmelerin yürürlüğe girecek bir anlaşmaya dönüşebilmesi için bu süre içinde tarafların tarife fiyatı, finansal teminat, proje, kullanılacak ekipman, yakıt tedariki gibi pek çok konuda anlaşma sağlamış olması gerekiyor.
ÖZBEKİSTAN'DA KURULACAK DKÇS
Aksa Enerji, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 240 MW kurulu güçte bir doğalgaz kombine çevrim santrali kurulması ve santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl süresince satışını içeren bir anlaşmayı Özbekistan Enerji Bakanlığı ile imzaladı.
Şirket 2018 yılında kısmi lisans iptali yaparak bir bölümünü iletim sisteminden çıkardığı Antalya Ali Metin Kazancı Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ndeki mevcut ekipmanı Özbekistan’a taşıyarak, 240 MW kapasiteli bir doğal gaz kombine çevrim santrali kuracak. Santral inşaatının azami 12 ay süre içinde tamamlanarak devreye alınması planlanıyor. Bu amaçla 25 Mayıs 2020 tarihinde Aksa Enerji’nin %100 bağlı ortaklığı olarak Özbekistan’da Aksa Enerji Tashkent FE LLC adında bir şirket kuruldu.
YURT DIŞI SANTRALLERDEKİ GELİŞMELER
Aksa Enerji, varlık gösterdiği Afrika ülkelerinde 2020 yılının ilk yarısında toplam 142 milyon Amerikan Doları tahsilat gerçekleştirdi.
Mali ve Gana’da devam eden garantili alım anlaşmasının süresinin uzatılması konusunda görüşmelerini sürdüren şirket, Covid-19 nedeniyle yürürlükte olan seyahat yasakları çerçevesinde süreçleri uzaktan takip ediyor.
Şirket, Madagaskar anlaşmasının ikinci fazı olan 54 MW kurulu gücün faaliyete geçmesine ilişkin ise ülkedeki enerji iletim hatlarının henüz tamamlanmamış olması nedeniyle, yakın gelecekte herhangi bir beklentisi olmadığını duyurdu.