Akkuyu NGS ile TEİAŞ bağlantı anlaşması imzaladı

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralı unvanına sahip olacak Akkuyu NGS’yi şebekeye bağlayacak iletim sistemi bağlantı anlaşması imzalandı.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralı unvanına sahip olacak Akkuyu NGS’yi şebekeye bağlayacak iletim sistemi bağlantı anlaşması imzalandı. 

Akkuyu Nükleer AŞ’ten yapılan açıklamaya göre, Akkuyu NGS ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) arasında Elektrik İletim Sistemine Bağlantı Anlaşması imzalandı. Anlaşmayla, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (Akkuyu NGS) sisteme bağlanmasını sağlayacak 6 yüksek gerilim hattına sahip elektrik iletim sisteminin kurulmasına ilişkin kapsamlı çalışmalara başlanacak. 

Akkuyu NGS, Türkiye elektrik iletim sistemiyle 6 trafo merkezi üzerinden bütünleşecek. Akkuyu NGS tarafından üretilecek elektrik enerjisi, 400 kV güce sahip iletim hatları üzerinden trafo merkezlerine iletilecek. Toplam uzunluğu bin kilometreyi aşacak yüksek gerilim hatlarının inşasıyla Türkiye’nin en güçlü ve çok dallı elektrik iletim sistemi kurulmuş olacak. 

AKKUYU İÇİN GARANTİ ANLAMINA GELİYOR

Anlaşmayı Türkiye’deki enerji altyapısının Akkuyu NGS ile bütünleşmesinin garantisi olarak nitelendiren Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, “Anlaşmanın imzalanması, kuşkusuz Akkuyu NGS projesinin en önemli aşamalarından birisi olarak kabul edilebilir” dedi. 

İLETİM HATLARINI TEİAŞ YAPACAK

Elektrik Piyasası Kanunu ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde imzalanan bağlantı anlaşmasıyla Akkuyu NGS’nin bağlantısı için gereken tüm hatların inşaatı ve bakımı TEİAŞ tarafından yapılacak. Türkiye’nin elektrik altyapısı sistem operatörü konumundaki TEİAŞ, toplam 68,204 km uzunluğa sahip bir iletim hattı şebekesine, 736 trafo merkezine ve Türkiye enerji sistemini komşu ülkelere bağlayan 12 adet yüksek gerilimli enterkonnekte hatta sahip. 

TÜRKİYE’NİN İLK NÜKLEER SANTRALİ 

Akkuyu NGS, Türkiye’de inşa edilen ilk nükleer güç santrali unvanına sahip. Akkuyu NGS Projesi, 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” kapsamında gerçekleştiriliyor. 

İLK YAP-İŞLET-SAHİP OL PROJESİ

Projede, Rus tasarımı 3+ nesil VVER reaktörlü dört güç ünitesinin yapılması öngörülüyor. NGS güç ünitelerinin her biri 1200 MW kapasiteye sahip. Proje finansmanı bugüne kadar Rus tarafınca sağlandı. Rus nükleer şirketi Rosatom tesisin tasarım, inşaat, bakım, işletme ve devreden çıkarma işlemlerini üstlenen Akkuyu Nükleer AŞ’nin en büyük hissedarı. Akkuyu NGS inşaatı, dünyada nükleer sektörde “Build-Own-Operate (Yap-Sahip ol-İşlet) modeli ile gerçekleştirilen ilk proje özelliğini taşıyor. 

URANYUM ZENGİNLEŞTİRME BİRİNCİSİ ROSATOM

Rusya’nın enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 19’unu karşılayan Rosatom, bu ülkedeki en büyük enerji üreticisi. 12 ülkede farklı uygulama aşamalarındaki 36 güç ünitesi ile şirket, yabancı proje portföyünün büyüklüğüyle dünyada birinci sırada. Uranyum zenginleştirme alanında dünya birincisi, uranyum rezervlerinde dünya ikincisi ve üretiminde dünya dördüncüsü unvanlarını taşıyan Rosatom, nükleer yakıt pazarında yüzde 17 oranında pay sahibi.

Rosatom, dünyanın tek nükleer buzkıran filosu dahil, yaklaşık 400 işletme ve iştirakten oluşuyor. Grup, yaklaşık 250 bin kişiyi istihdam ediyor.