Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ÇED olumlu raporuna karşı açılan davanın ilk duruşması dün yapıldı.
Mersin'de çevre dernekleri ve yöre halkının Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer güç santraliyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açtığı davanın ilk duruşması Danıştay 14. Dairesi'nde dün yapıldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) itirazı üzerine Danıştay'da açılan davanın ilk duruşmasında, nükleer santralin çevreye vereceği zararlar ve güvenlik zaafiyetleri ile ilgili belgeler ve bilirkişi görüşleri paylaşıldı. Davada, güneş ve rüzgar gibi temiz ve tehlikesiz çok daha ucuz enerji kaynakları dururken böylesi pahalı ve Türkiye’yi bir nükleer atık çöplüğüne dönüştürecek santralin kurulmasının anlamsızlığına vurgu yapıldı.
“DAVA ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARININ GÖLGESİNDE YAPILDI”
Danıştay'a giderek duruşmayı izleyen ve avukatlardan dava dosyası hakkında bilgi alan CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, daha sonra TBMM Genel Kurulu'na geçerek yaptığı değerlendirmede davada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davadan bir gün önce yaptığı açıklamalara dikkat çekti. Çamak, "Danıştay'da Mersin Akkuyu Nükleer Santral ÇED Raporu'nun iptaliyle ilgili duruşmayı izledik. ÇED raporunun sonuç bölümünde eksiklikleri olmasının vurgulanmasına rağmen 'yapılabilir' yönünde görüş belirtilmiştir. Bütün dünyada nükleerle ilgili kazalar ve zararları duruşmada bilirkişiler tarafından heyete sunuldu. Ancak bu duruşmadan bir gün evvel Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İsteseniz de istemeseniz de nükleer santral yapılacak' demesi oldukça anlamlıdır. Bu durumun mahkeme heyetine talimat olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinin takdirini kamuoyuna bırakıyoruz" dedi.
TÜRKYILMAZ: AKKUYU NGS YANLIŞ, TARİH BİZİ HAKLI ÇIKARACAK
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için çalışmalar, 12 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma'ya istinaden başlatıldı. Türkiye'nin ilk nükleer santralini kuracak Akkuyu Nükleer A.Ş., Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan (TAEK) İnşaat Lisansının ilk aşaması olan Sınırlı Çalışma İznini geçtiğimiz ay aldı. Dava konusu ÇED onayının alınmasından sonra 3 Mart 2017 tarihinde TAEK'e İnşaat Lisansı için başvuru yapıldı. Akkuyu Nükleer Santrali inşasının başlaması için gerekli tüm izinlerin verilmesinden itibaren yedi yıl içinde 1. Ünite'nin işletmeye alınması öngörülüyor.
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ İNŞASI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA BAŞLAYACAK