Enerji Günlüğü – Türkiye’deki 21 dağıtım şirketinin enerji kaybının yüzde 14 gibi ciddi bir rakam olduğunu belirten Siemens Türkiye Dijital Şebekeler Grup Müdürü Hasan Ali Pazar, “Akıllı şebekeler enerji kayıplarını yarıya indiriyor” dedi.
Yüksek şehirleşme ve endüstriyel büyümeyle enerji tüketiminin giderek arttığını dile getiren Siemens Türkiye Dijital Şebekeler Grup Müdürü Hasan Ali Pazar hal böyleyken enerjiye yönelik problemlerin çözümü konusunda yeni yaklaşım ve teknolojilerin doğduğunu söyledi. İstanbul Kongre Merkezi’nde bu yıl 6’ncısı düzenlenecek Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı öncesinde soruları yanıtlayan Pazar akılı şebekelerin enerji kaybını yarı yarıya düşürerek tasarruf sağladığını vurguladı.
TÜRKİYE’DE GELİŞTİRİP DÜNYAYA AÇILACAK
Siemens Türkiye’nin sunduğu akıllı dijital şebeke çözümlerini enerji dağıtım şirketlerinin yüzde 43’ünün kullandığını belirten Pazar dağıtım şirketleri aracılığıyla sistem ve hizmetlerin, müşterilerin yüzde 46’sına ulaştığını ifade etti. “2014 verilerine göre Türkiye’deki 21 dağıtım şirketinin enerji kaybının yüzde 14 civarındayken, Siemens akıllı şebekeler çözümlerini kullanan bu oran yüzde 7’ye düşüyor” diyen Pazar bu şebeke çözümlerinin Türkiye’de geliştirildiğini ve zaman içinde Siemens’in faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde de kullanılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
“KULLANICILAR HEM ÜRETİYOR HEM DE TÜKETİYORLAR”
Yarının enerji ihtiyaçlarına bugünden yanıt vermenin yolunun mevcut kaynakları verimli kullanmaktan geçtiğini işaret eden Pazar konuşmasına şöyle devam etti; “Akıllı şebekeler, elektrik, tesis ya da bina sistemlerinin şebekeye kesintisiz entegrasyonunu sağlarken diğer taraftan akıllı şebekeler sayesinde kullanıcılar hem elektrik üreticisi hem de tüketicisi oluyor ve enerji tüketim maliyetlerini düşürebiliyorlar” dedi.
Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mevcut enerji kaynaklarını daha verimli hale getirirken, yenilenebilir enerji gibi alternatif kaynaklar uygulanın önemine değinen Pazar akıllı şebeke çözümleriyle elektrik fiyatlarının arz-talep dengesi gözetilerek ayarlanabileceğini ifade etti. Pazar, piyasaların bu sayede fiyatları daha olumlu karşılayabileceğini, Siemens’in sunduğu tümleşik BT ve OT çözümleri ile enerji piyasası paydaşlarının güvenli şekilde şebeke yönetimine katılmasına olanak sağladıklarını dile getirdi.
ENERJİ DOĞUDA ÜRETİLİYOR BATIDA TÜKETİLİYOR
Türkiye’de enerji üretiminin doğuda tüketiminin ise batı şehirlerinde gerçekleştiğinin sözlerine ekleyen Pazar şöyle konuştu; “Doğu ile Batı enerjinin verimli, kaliteli ve hızlı bir şekilde iletilmesi ve ardından dağıtılması için akıllı ve dijital şebekeler muazzam bir fırsat sunuyor. Türkiye, akıllı sayaçlar ve uzaktan okuma sistemlerinin dahil olduğu bir uygulama sürecinden geçiyor. Gerçek zamanlı izlenen ve yönetilen şebekeler kurmak için de şebeke izleme ve dağıtım sistem yönetimi yatırımları yapılıyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde şebeke yatırımlarını daha verimli hale getirmek ve tedarik sürekliliğini sağlamak adına akıllı şebeke yatırımlarının hem sayısı hem de bu yatırımlara ayrılan bütçede bir artış olacağı görülüyor. Bu alanda hayata geçirilen Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi’nin dönüşüm sürecine ivme kazandırmasını bekliyoruz.”
UZAKTAN ERİŞİM TASARRUF GETİRECEK
Gelişen teknolojilerle internetin yaygınlaştığını ve artık başka nesnelerle internet üzerinden bir ağ kurulabildiğini söyleyen Pazar, uzaktan erişim ile akıllı kombi ve termostatların enerji tüketiminde ortalama yüzde 20 ila 30 arasında bir tasarruf sağladığını ifade etti.