Akenerji'den online elektrik kapasite pazarı

Akenerji, ilkini gerçekleştirdiği sanal santral ihalesi uygulamasını daha da geliştirip sürekli kılarak, sanal elektrik kapasite pazarı kurmaya hazırlanıyor.

Enerji Günlüğü - Akenerji, ilkini gerçekleştirdiği sanal santral ihalesi uygulamasını daha da geliştirip sürekli kılarak, sanal elektrik kapasite pazarı kurmaya hazırlanıyor. 

Akenerji, elektrik piyasasına yeni ürünler kazandırmak ve kendi ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla başlattığı sanal santral ihalesi uygulamasının ilkini başarıyla tamamladı. 

Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin 60 MW’lik kapasitesi yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde en uygun teklifi sunan Vitus ve Enerjisa firmalarına devredildi. Elektrik toptan ticareti lisansına sahip Vitus 40 M’lik, Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticilerinden, aslında bir bakına Akenerji’nin rakiplerinden Enerjisa ise 20 MW’lik kapasiteyi kullanma hakkını elde etti.

SANAL SANTRAL İHALESİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, Türkiye’de bir ilk olan sanal santral ihalesinin beklediklerinin üzerinde bir ilgiyle karşılandığını belirterek şunları söyledi:

“Biz aslında bu ihaleyi fiziksel ortamda yaptık. Davet gönderdik, istekliler buraya (Akenerji Yönetim Binası) geldiler. Oturduk masa başında kapalı zarfla teklifleri aldık. Aynı özelleştirme idaresinin yaptığı gibi. İki defa kapalı zarfla teklif aldık, sonra açık teklif usulüyle devam ettik. Bütün katılımcıların önünde yapılan, açık bir ihale oldu.”

GÜVEN KONUSUNDA HASSASİYET ÜST BOYUTTA

Sanal santral ihalesinde karşılıklı güven konusunun önemine vurgu yapan Danışman, “Aslında bizim için heyecanlı bir süreçti. Yeni bir ürün çıkarıyoruz. Alıcısı çıkacak mı, nasıl karşılayacaklar bilmiyoruz. Bir bilinmeyenin içindeyiz. Karşı taraftaki alıcı da sistemi tam bilmiyor. Ama başarılı bir girişim oldu. Alıcıyla satıcının birbirine güvendiğini ve bu mekanizmanın işleyebildiğini gördük. Hatta güven meselesine o kadar hassasız ki, arkadaşlar ihale sırasında beni de içeriye almadılar. (Siz gelirseniz psikolojik baskı olur) dediler. İhale, bizim ve katılımcı şirketlerin elektrik ticareti ekipleri arasında gerçekleşti. Onlar çoğunlukla piyasada birbirlerini tanıyan kişiler zaten. Üst yönetim olarak orda bulunmamıza gerek yoktu. İhale sonuçlanınca da şirket içinde bir kutlama kokteyli yaptık.” ifadesini kullandı. 

İKİNCİ İHALE EYLÜL'DE

Sanal santral ihalesinde elde ettikleri başarıdan sonra bunu sürekli kılmayı kararlaştırdıklarını belirten Danışman, konuyu biraz daha ayrıntılı ele aldıklarını kaydetti. Danışman, “Yaptığımız ihale bir ilk idi. Şimdi biz bunu ekrana taşıyoruz. Şu anda onun üzerinde çalışıyoruz. Eylül ayında planlıyoruz yeni ihaleyi. Ve mümkün ise onu ekran üzerinden, online yapmayı düşünüyoruz. Masa başında fiziksel olarak yaptık başardık, artık ekrana taşıyacağız” dedi.

İHALEDE AMAÇ ÇOK PARA KAZANMAK DEĞİLDİ

Sanal santral ihalesi uygulamasını çok para kazanmak amacıyla gerçekleştirmediklerini ifade eden Danışman, amaçlarının likiditeyi ve ürün sayısını arttırmak olduğunu belirtti. Danışman, "Biz de yarın öbür gün bir başkasının açacağı benzeri bir ihaleden gidip alım yapabiliriz. Aynı üretici ve toptancıdan biz de alabiliyoruz. Daha önce benden almış satıcıdan gidip ben de alabiliyorum.” ifadesini kullandı.

Mehmet KARA