Akenerji ‘hibrit elektrik’ peşinde

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer, Adıyaman’daki HES’in üzerine güneş santrali, Hatay Erzin’deki doğalgaz santrali sahasına ise 6-7 MW’lik GES kurmaya hazırlandıklarını söyledi.

Enerji Günlüğü - Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer, hibrit santral yatırımlarına hazırlandıklarını ifade ederek, Adıyaman’daki HES’in üzerine güneş santrali, Hatay Erzin’deki doğalgaz santrali sahasına ise 6-7 MW’lik GES kurmaya hazırlandıklarını söyledi.

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer, enerji sektördü, şirketin faaliyetleri ve geleceğe yönelik projeleri hakkında Enerji Günlüğü'nün sorularını cevapladı. Türkiye’de özel sektörün son 15 yılda, 25 milyar dolarlık kısmı özelleştirmeler olmak üzere elektrik üretimine yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirten Gencer, “Bu tutarın yaklaşık 70 milyar doları borçlanmayla finanse edildi. Bugün ülkemizde bir arz fazlasının olduğu aşikar. Pandeminin de etkisiyle talep tarafındaki daralmanın yağışlı bir yılda yenilenebilir kaynaklardan rüzgar ve güneşin de yardımıyla serbest piyasa elektrik fiyatlarının ne kadar düşebildiğini gördük” dedi.

DENGELİ ELEKTRİK ÜRETİM PORTFÖYÜ

Akenerji’nin hem yenilenebilir kaynaklardan hem de doğalgazdan elektrik üretimi yapan dengeli bir porftöy yapısına sahip olduğunu ifade eden Serhan Gencer, “1224 MW kurulu gücümüz var. 904 MW’lik gaz santralimiz, 320 MW’lik de yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim kapasitemiz var. 28 MW’lik rüzgar santralimizin yanında Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yayılmış hidroelektrik santralimiz bulunuyor” diye konuştu.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 3’ÜNÜ ÜRETEBİLİYOR

Akenerji’nin yenilenebilir kaynaklardan yılda yaklaşık 1 milyar kWh elektrik üretebildiğini anlatan Genel Müdür Serhan Gencer, piyasa fiyatlarının uygun olduğu saatlerde çalışabilen gaz santralinden de yılda 4.5-5 milyar kWh elektrik elde edilebildiğini söyledi. Gencer, bu verilere göre Akenerji’nin Türkiye’deki toplam elektrik tüketiminin yüzde 1.5’i ile yüzde 3.0’üne kadarını üretebildiğini vurguladı. 

YENİ VE İYİ PROJELER PEŞİNDE

“Önümüzdeki 5-10 yıllık geleceğe baktığınızda vizyonumuz çok net” diyen Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer “Aralık 2019 başında borçlarımızı 12 yıllık vadeye yayıp yarısını TL’ye çevirebildik. Nedeni, gaz santralimizin elektriğini TL fiyatlardan satıp borcunu dolar olarak ödemesiydi. Bir de döviz gelirli yatırımlarımız var ama bir süre sonra YEKDEM gelirleri bitecek. Finansal borçluluğumuza destek sağlayacak yeni ve iyi projeleri portföyümüze katmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

HİBRİT SANTRALLERDE ÖNCÜ OLMAK

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer, hibrit santral işinin yakından izleyip yoğunlaştıkları bir alan olduğunu söyledi. Bütün santrallerinde hibrit metodundan yararlanma imkanları bulunduğunu anlatan Gencer, “Her birine ayrı ayrı bakıp fizibilitelerini yapıyoruz. Mevcut varlıklarımız içinde hibrit anlamında yapılacak çok fazla imkan var. Biz biraz da öncü olarak bakıyoruz kendimize. Adıyaman’daki HES’imizin üzerine yüzer santral ya da gaz santralimizin sınırları içinde 5-6-7 MW’lik güneş santrali kurmayı düşünüyoruz. Aynı alana daha fazla kurulu güç kurabiliyorsunuz. Maliyetler düştü, verimlilik yükseldi” diye konuştu.

200 MW’LİK YENİ HES İÇİN FIRSAT KOLLUYOR

Genel Müdür Serhan Gencer, Akenerji’nin 2008 yılına kadar 1 milyar dolar, o tarihten bu yana ise 1.5 milyar dolarlık üretim yatırımı yaptığını söyledi. Türkiye’de geçmişten bu yana yapılan yatırımlarla HES potansiyelinin büyük ölçüde kullanıldığını vurgulayan Gencer, “Elimizde Kuzeydoğu Anadolu’da 198 MW’lik bir HES projemiz var. Piyasada 200 MW’lik rezervuarlı HES projesi pek kalmadı. Uygun bir yatırım ortamı olduğunda bunu yapabiliriz. Yaklaşık 300-400 milyon dolarlık bir projeden söz ediyoruz” dedi.

SANTRAL İŞLETME VE YÖNETİM HİZMETİ

Akenerji, kendi portföyünün dışındaki santrallerin üretim ve ticari operasyonlarının yönetimini de üstlenebilen bir oyuncu. Akenerji’yi yatırımlarını tamamlamış büyük ölçekli oyuncuların başında geldiğini vurgulayan Serhan Gencer, “Biz yatırımlarımızı daha mikro ölçekli projelere kaydırmış durumdayız. Herhangi bir sabit yatırım ihtiyacı gerektirmeyen, enerji ticareti, enerji verimliliği gibi projelerimiz söz konusu. Ayrıca 30 yılın verdiği birikimle üçüncü taraflara verdiğimiz hem santrallerin işletilmesi hem de elektrik ticaretinin ve dengesizliklerinin yönetilmesi gibi sayısız katma değerli hizmetlerimiz var. Buralarda mevcut insan kaynağımızın yetkinliğinden yararlanıyoruz” diye konuştu.

MİKRO PROJELER GÜNDEMDE 

Genel Müdür Serhan Gencer, Akenerji’nin yatırım ihtiyacı gerektiren ama kendini çok hızlı şekilde geri ödeyebilen 3-5-10 MW gibi mikro projelerle de ilgilendiğini söyledi. Gencer, “Bunlar genelde rüzgar, güneş ve biyokütle projeleri. Bunlarda yatırım kararı almak ve hızlı hareket etmek çok kolay. O yüzden küçük montanlı, geliştirme aşamasında ya da işletmeye alınmış sayısız projeyi değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

RÜZGAR SANTRALİNE DEPOLAMA TESİSİ

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer, şirket olarak teknolojik gelişmelere dayalı yenilikçi işlerle de ilgilendiklerini söyledi. “Batarya teknolojilerinden söz ediyorum” diyen Gencer şöyle konuştu:

“YEKDEM dönemi bitecek bir santralimiz var. Rüzgarda üretim saatini, süresini kontrol edemiyorsunuz. Belki bugün değil ama bu RES’in enerjisini istediğimiz zamanlarda depolayabilip istediğimiz zaman sisteme verebilirsek o santrale bir değer katmış oluruz. Bu tip teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz, nasıl yararlanabiliriz diye bakıyoruz.”

HER TESİS TEK TEK DEĞERLENDİRMEDE 

Hibrit modelini YEKDEM desteği alan tesisler için büyük bir fırsat olarak nitelendiren Serhan Gencer, "Ama belli bir süre sonra bütün santrallerin YEKDEM süresi bitiyor. Yeni girmiş olanlar için çok avantajlı. Ama bizim YEKDEM sürelerimiz erken biteceği için biz biraz da piyasa fiyatlarına endeksli düşünüyor, yatırım kendisini piyasa fiyatlarından nasıl geri ödeyebiliyor diye düşünüyoruz. Ama özetle, bütün santrallerimizde hibrit metodundan yararlanma imkanımız var. Her birine ayrı ayrı bakıp fizibilitelerini yapıyoruz" diye konuştu. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü