Akaryakıtçı sermayeyi tüketti, 1000'e yakın bayi mal alamıyor

PÜİS Başkanı İmran Okumuş, benzin ve motorin zamlarının akaryakıt istasyonlarının işletme sermayesini erittiğini, yaklaşık 1000 bayi yakıt alamadığını açıkladı.

Enerji Günlüğü - Akaryakıt sektörünün artan maliyetler nedeniyle giderlerini karşılayamaz hale geldiği kaydedildi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Akaryakıt Sektörü İstişare Toplantısı’nda yaptığı değerlendirmede, akaryakıt sektörünün pandemi sürecinin olumsuz etkilerinin ardından, nakliye başta olmak üzere artan maliyetler, kredi kartına ödenen yüksek komisyonlar nedeniyle sıkıntılı günler yaşadığını belirterek, sektörün sorunlarına çözüm aradığını söyledi. 

SEKTÖR GİDERLERİNİ KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ

Türkiye’de yaklaşık 14 bine yakın akaryakıt bayisinin bulunduğunu ve bu işletmelerin önemli bir istihdam kaynağı işlevi gördüğünü dile getiren Baran, “Akaryakıt sektörü, hammadde teminin de yaşanan sorunların ardından, enerji fiyatlarındaki artışla paralel nakliye ve istihdam maliyetleri ile diğer giderlerdeki artışla karşı karşıya kaldı. Fiyat artışları nedeniyle trafiğe çıkan araç sayılarının azalışı da akaryakıt bayilerinin iş hacimlerini geriletti. Tüm bu sorunlara kredi kartına ödenen yüksek komisyon oranları da eklenince sektör bırakın kar etmeyi giderlerini karşılayamaz hale geldi” dedi. 

1000 BAYİ ZAMLAR NEDENİYLE YAKIT ALAMIYOR

Öte yandan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş da aynı soruna ilişkin açıklamalarda bulundu. DÜNYA Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre Okumuş, kur artışına bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen, bayi kâr marjının TL cinsinden sabit kaldığını belirterek, asgari ücretteki artışın yanı sıra elektrik fiyatlarındaki zamla birlikte bayilerin artık fiilen zarar etmeye başladığını kaydetti. 

Okumuş, bu yüzden sermaye ihtiyacının arttığını, gelinen noktada 1000 bayinin satacak yakıtı alacak teminat gösteremediği bildirdi. Sorunların çözümü için EPDK ile yakın çalışma yaptıklarını ifade eden Okumuş, bu durumun sürmesi halinde Mayıs ayı sonuna kadar 4 binin üzerinde bayinin kapısına kilit vurmak zorunda kalacağını söyledi.