Akaryakıt tesisi değerleme ücreti asgari 22.232 TL

SPK, akaryakıt istasyonlarında değerleme hizmetleri için ödenen asgari ücretin, %50 artışla, 22.232 lira olmasına karar verdi.

Enerji Günlüğü - SPK, benzin istasyonlarında değerleme hizmetleri için ödenen asgari ücreti %50 oranında arttırarak 22.232 liraya yükseltti. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2023 yılı gayrimenkul değerleme hizmetlerinde geçerli olacak asgari ücret tarifesini güncelledi.

Buna göre Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) üyeleri tarafından akaryakıt istasyonlarıyla ilgili verilecek olan değerleme hizmetlerinde geçerli olacak asgari ücret; %50 oranında arttırıldı ve istasyonun bütün alanı için 14.821 liradan 22.232 liraya yükseltildi. Tarife son olarak 30 Aralık 2022 tarihinde güncellenmişti. 

ENERJİ TESİSİ DEĞERLEMESİNDE TESİS BAŞINA ÜCRET ÖDENECEK

SPK kararında rafineriler, akaryakıt depolama tesisleri ve diğer enerji tesisleri için bir asgari ücret belirlenmedi. Ancak akaryakıt istasyonlarında olduğu gibi bu tesislerde de değerleme ücreti, tesisin yüzölçümüne göre belirlenmeyecek; tesisin bütün alanı için uygulanan tek bir ücret söz konusu olacak. 

İnşa halindeki tesisin tamamlanma seviyesinin tespiti amacıyla yapılan ilk değerlemelerde güncel tarifedeki tam ücret; sonraki 12 ay içinde hazırlanacak raporlar için güncel tarifenin %30’u söz konusu olacak. 

Daha önce hazırlanmış bir rapora ilişkin olarak, aynı değerleme kuruluşundan 12 ay geçmeden talep edilen revize raporlar için ise güncel tarife ücretinin %50’si geçerli olacak. 

DEĞERLEME UZMANININ ULAŞIM MASRAFI FORMÜLLE HESAPLANACAK

TDUB’un hazırladığı ve 11 Ağustos 2023’te SPK’nın; 24 Ağustos 2023’te ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) uygunluk yazısını alan TDOB Üyeleri Tarafından Verilen Değerleme Faaliyetleri Kapsamında Oluşan Ulaşım Masrafları Hakkında 7 Numaralı Genelge de güncellendi. 

Buna göre değerleme hizmeti verilirken söz konusu olan ve aşağıda sıralanan masraflar, tahsil edilecek asgari değerleme ücretine dahil edilemeyecek ve müşteri tarafından ayrıca ödenecek. 

  • Ulaşım masrafları
  • Hizmetin verilmesi için zorunlu olan bilgi ve belgelerin temininde resmi kurumlara yapılan harç vb ödemeler
  • Gayrimenkul Bilgi Merkezi payı
  • KDV
  • Diğer vergiler.

ULAŞIM MASRAFI FORMÜLÜ: 0,20 x KM x MAZOT LİTRE FİYATI

Genelge güncellemesinde değerleme hizmeti verilirken söz konusu olan ulaşım masraflarının hesaplama yöntemi de özel bir formüle bağlanarak belirlendi.

Değerleme raporu hazırlanması aşamasında kat edilen mesafenin, değerleme uzmanının ikametinden itibaren 50 kilometreden fazla olması halinde; alınan maktu ücret matrahına ilave olarak, 50km’nin üzerinde kat edilen ilave mesafe için “0,20 x km x yakıt litre fiyatı” formülü ile masraf hesaplanarak değerleme kuruluşuna ayrıca ödenecek. 

Formülde “yakıt litre fiyatı” olarak da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan bir önceki ayın Aylık Ortalama Bayi Satış Fiyatı Bültenindeki Birim Litre Motorin (mazot) fiyatı KDV hariç şekilde kullanılacak. 

Formül uygulamasında, maktu ücret her bir rapor için sabit olarak alınacak. Ancak 50km üzerinde yol masrafının oluştuğu durumlarda, aynı gün aynı müşteri ile ilgili aynı ilçedeki gayrimenkuller için hazırlanacak gayrimenkul değerleme raporlarında 50km üzerinde oluşacak masraf sadece bir rapor için alınacak; diğer raporlar için ek masraf talep edilemeyecek.

Ulaşım masrafları, değerleme hizmet faturalarında değerlemesi yapılan taşınmazlarla ilişkilendirilebilecek şekilde faturalandırılacak.