Akaryakıt satışlarında yüzde 70’e varan gerileme

Covid19 salgını önlemleri istasyonlardaki akaryakıt satışlarını yüzde 70’lere varan oranda düşürdü. Benzindeki gerileme, motorindekinin yarısı seviyesinde. Endüstriyel satışlarda dikkat çekici değişim yok.

Enerji Günlüğü - Endüstriyel ve toptan akaryakıt satışlarında kayda değer bir değişiklik yaşanmazken, istasyonlarda yapılan satışlarda yüzde 70’lere varan oranlarda gerileme yaşanıyor. Benzin satışındaki gerileme, motorindekinin yarısı seviyesinde.

Türkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 (Coronavirus) salgınına karşı ilk somut tepkisini 5 Şubat’ta Çin’e yapılan uçuşları karşılıklı olarak durdurarak gösterdi. 23 Şubat’ta İran kapılarını kapatan Türkiye’deki ilk önlem paketi de 11 Mart 2020 günü açıklandı. Virüsün yarattığı tahribatın artışıyla birlikte alınan önlemler de genişletildi.

ENDÜSTRİYEL SATIŞLAR YERİNDE

Akaryakıt sektöründe uzun yıllar yöneticilik yapan ve halen sektörde danışmanlık hizmetleri veren Özdilek Coşkun, DÜNYA Gazetesine yaptığı değerlendirmede, virüse karşı alınan önlemlerin ekonominin ana girdi kalemlerinden akaryakıt sektörünü doğrudan etkilediğini söyledi. Söz konusu önlemlere rağmen endüstriyel ve toptan akaryakıt satışlarında kayda değer bir değişiklik gözlenmediğini kaydeden Enerji Günlüğü Yazarı Özdilek Coşkun, bu durumu şantiyelerle pek çok sektördeki fabrikaların faaliyetlerine devam etmesine bağladı.

İSTANBUL’DA YÜZDE 45, ANADOLU’DA YÜZDE 30

Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırmalı bakıldığında akaryakıt istasyonlarındaki perakende satışların ciddi düzeyde gerilediğini anlatan Özdilek Coşkun, bu gerilemenin bölgelere göre farklılıklar gösterdiğini kaydetti. Coşkun’un değerlendirmeleri şöyle:

“Kırsal kabul edilen bölgelerde, yani metropoller dışındaki şehirlerde bu düşüş yüzde 30’lar seviyesinde kalırken, büyük şehirlerdeki daralma yüzde 45’leri buluyor. Büyük şehirlerin kendi içinde de akaryakıt satışlarında lokasyona göre ciddi farklılık gözleniyor. Örneğin tüketicilerin eğitim seviyesinin görece yüksek olduğu bölgelerdeki bazı istasyonlarda satışlar 60, hatta yüzde 70’lere varan oranlarda gerilemiş durumda. Örneğin Ataköy, Ataşehir, Ortaköy gibi semtlerdeki istasyonlarda satışlardaki azalış şaşırtıcı boyutlarda karşımıza çıkıyor.”

MARMARİS VE BODRUM’DA DURUM FARKLI

İzmir’deki istasyonların diğer büyük şehirlerden farklı bir görüntü sergilediğini anlatan Özdilek Coşkun, “Bölgesel farklılığı gereği İzmir diğer metropollerden biraz ayrışıyor. İzmir’de yaşanan düşüş oranları yüzde 20 seviyesinde. Bunun nedeni şu ki bir çok insan karantina günlerini yaşamak için İzmir ve civarındaki ikinci evlerine ya da akrabalarına gitmeyi tercih etmiş durumda. Bu bağlamda Bodrum, Marmaris, Kuşadası ya da Çeşme gibi ilçelerde satışını koruyan, hatta arttıran istasyonlar göze çarpıyor” diye konuştu.

MOTORİN SATIŞINDA AZALMA DAHA AZ

Covid-19’la mücadele sürecinde akaryakıt satışlarıyla ilgili dikkat çeken bir ayrıntının da benzin satışlarında gözlendiğini belirten Özdilek Coşkun, “Toplu taşımayı kullanmak istemeyen bir çok insan özel araçlarını kullanmaya başladı. Bu da istasyonlardaki benzin satılarındaki düşüşün, motorin satışlarındaki gerilemenin yarısı seviyesinde kalmasına yol açıyor” dedi.

SATIŞSIZ AÇIK TUTMANIN MALİYETİ

Neredeyse hiç satış yapılmadığı halde tüm istasyonların geceleri de açık tutulduğuna dikkat çeken Özdilek Coşkun, birçok işletmecinin bunun yol açtığı gereksiz maliyetlerden yakındığını vurguladı. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü