Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtımındaki istasyoncuları çatısı altında toplayan işveren sendikası EPGİS, bayi-ana dağıtıcı arasındaki uzlaşmazlıkları mahkemeye gitmeden ücretsiz olarak çözmeye başladı.
14 Şubat 2016 tarihinde kurulan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) bugün ilk kez basın karşısına çıktı. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş İstanbul Beşiktaş’taki Four Seasons Hotel’de düzenlediği basın toplantısında, akaryakıt dağıtım istasyonlarının sorunlarını, sendikanın kuruluş amacını ve hedeflerini anlattı.
ÜYE SAYISI 1000’E YAKLAŞTI
EPGİS’i kurarken üye sayısının bu yılın sonuna kadar 1000’e ulaşmasını hedeflediklerini belirten Fesih Aktaş, “Ama neredeyse daha ilk ayın sonunda bu rakamı yakalamış durumdayız” dedi. Aktaş, üyelik konusundaki bu ilginin, akaryakıt istasyon işletmecilerinin, sorunlarının çözümü konusunda hareket edecek bir sendikaya ne kadar ihtiyaç duyduklarını ortaya koyduğunu vurguladı.
“EFENDİ OLACAĞIZ AMA SUSMAYACAĞIZ”
Akaryakıt bayilerinin hak ettikleri konuma kavuşturulmasını hedeflediklerini kaydeden Fesih Aktaş, bunu yaparken gerek kamu gerekse özel sektördeki diğer paydaşlarla uzlaşı içinde ilerlemek istediklerinin altını çizdi. Aktaş “Uzlaşı demek hep susup oturacağız demek değil. Evet, efendi olacağız ama gerekirse sesimizi de yükselteceğiz.” ifadesini kullandı.
SENDİKACILIKTA BİR İLK: UZLAŞTIRMA KOMİSYONU
Aktaş, daha kurulur kurulmaz Türkiye’deki tüm işveren sendikaları içinde bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Sendikanın kuruluş çalışmaları devam ederken hazırlıklarına başladığımız bir Uzlaştırma Komisyonu oluşturduklarını kaydeden Aktaş “Amaç istasyonlarla ana dağıtıcılar arasındaki uzlamazlıkları mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturup, taraflara asıl işlerine yoğunlaşarak zaman, emek ve kaynak kaybından kurtarmak” dedi.
İKİ UZLAŞMAZLIK ÇÖZÜME KAVUŞTU
Başlangıçta, Uzlaştırma Komisyonu’na büyük ana dağıtıcıların olumsuz bakabileceği kaygısı taşıdıklarını ifade eden Aktaş, “Ama gördük ki büyük ana dağıtıcıların hemen tamamı bu komisyonun varlığını tanıdı” dedi. Komisyonun iki uzlaşmazlığı kısa sürede çözdüğünü anlatan Fesih Aktaş unları aktardı: “İlk uzlaştırma talebi bir bayiden geldi. Ana dağıtıcıyla görüştük. Üç gün gibi kısa bir süre içinde, bitme noktasına gelen bayi dağıtıcı ilişkisinin devamını sağladık. İkinci başvuru ise bayisi ile arasındaki mali anlaşmazlığın çözümünü isteyen bir ana dağıtıcıdan geldi. Burada da taraflar arasındaki sözleşmenin regüle edilmesiyle dağıtıcı bayi ilişkisinin devamını sağladık. Bu iki örnek de bize gösterdi ki piyasa uzlaşı istiyor.”
UZLAŞTIRMA MEKANİZMASI ÜCRETSİZ
Uzlaştırma Komisyonu’nun, sendikanın kuruluşundan hemen sonra, gelen uzlaştırma taleplerini gerçekleştirmeye başladığını kaydeden EPGİS Başkanı Fesih Aktaş “Şu ana kadar gelen iki başvuruyu uzlaştırmayla sonuçlandırdık. Bu hizmet için taraflardan herhangi bir ücret alınmıyor. Bu sendikamızın bir hizmeti” dedi.
KAÇAK AKARYAKIT SATANI TEŞHİR
EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, sendikanın önceliklerini aktarırken, akaryakıt sektöründe rekabeti yok eden “maliyetin altına ürün satışları” yapıldığını belirterek buna karşı son derece kararlı şekilde çalışacaklarını vurguladı. Maliyetin altında satışların nasıl yapıldığının kendilerine de anlatılmasını isteyen Aktaş “Biz bayiler olarak bunu, yani maliyetin altında satışı nasıl yapabildiklerini göremiyoruz. Aldığımız malın standardı ve fiyatı belli. Biz bunlara hiç müdahale edemiyoruz. Ama sektörün bazı oyuncuları bunu nasıl yapabiliyor bilmiyoruz. Kaçak akaryakıt satışı yapanlara karşı en büyük yaptırımımız, teşhir olacak. Biz teşhirimizi yaparız, Maliye ve EPDK da gereğini yapmalı. İçimizde varsa çürükler ayıklansın istiyoruz” diye konuştu.
TOPTANCI-PERAKENDECİ KAR PAYLARI
Akaryakıt dağıtımındaki kar payının, bayi ve toptan satıcı arasında adaletsiz şekilde paylaştırıldığını öne süren EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, “Hiç bir ülkede perakendeci toptancıdan daha düşük kar marjıyla çalışmaz. Maalesef bizde toptancılar perakendeci istasyonlardan daha çok kazanıyor. Şu anda karın yüzde 55’i ana dağıtıcıya 45’i bayiye kalıyor. Bayi bu payla varlığını idame ettiremiyor. Geçmişte EPDK tarafından bir çalışma hazırlanmıştı ama sonuca bağlanmadı. Mevcut standart kar payı paylaşımıyla maalesef bayiler varlığını sürdüremiyor. Kar payı paylaşımı minimum yüzde 60 bayi, yüzde 40 ana dağıtıcı şekline getirilmeli” dedi.
İRSALİYE DEĞİL FATURA İLE SATIŞ
EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt sektöründe yapılan her satışın yapıldığı anda mutlaka faturalandırılması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde kaçak yakıt ticaretine davetiye çıkarıldığını ifade eden Aktaş, “Tek bir irsaliye ile üç dört tanker ürün nakliyesi yapılabiliyor. Bu da devleti vergi kaybına uğratıyor. Kaçağa davetiye çıkarıyor” dedi.
EPGİS'İN TALEPLERİ
İstasyonucunun kar payı ana dağıtıcıdan fazla olmalı
Otomasyon yatırımının bedeli bayiden çıkmasın
İstasyonlar taşıt tanıma sistemi maliyetine katlanmak zorunda bırakılmasın
Bayiler arası akaryakıt ticareti kurala bağlanıp serbest bırakılsın
Tarım kredi kooperatiflerinin akaryakıt satışı, istasyonlar gibi denetlensin
LPG Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı istihdam yükü kalksın.