Akaryakıt dağıtımında 5 şirket piyasanın yarısına hakim

Akaryakıt dağıtım sektöründeki bayilerin yarıdan fazlası, ilk beş büyük dağıtıcıya bağlı olarak faaliyet gösteriyor. İlk 10 dağıtım şirketi ise bayilerin yüzde 71,57’sine dağıtım yapıyor. 

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım sektöründeki bayilerin yarıdan fazlası, ilk beş büyük dağıtıcıya bağlı olarak faaliyet gösteriyor. İlk 10 dağıtım şirketi ise bayilerin yüzde 71,57’sine dağıtım yapıyor. 

Türkiye’de akaryakıt dağıtım sektöründe, 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla toplam 12.994 bayi faaliyet gösteriyor. Bunlardan 12.975’ini akaryakıt bayilik lisansı bulunan istasyon işletmeleri oluşturuyor. İşletmelerden 29’u istasyonsuz bayilerden oluşurken, 19 adet de ihrakiye teslim lisansı sahibi bulunuyor. 

AKARYAKIT DAĞITIM ŞİRKETİ SAYISI
Türkiye petrol sektöründe faaliyet gösteren akaryakıt dağıtım lisansı sahibi şirket sayısı 31 Mart 2022 tarihi itibariyle 36 olarak tespit edildi. Enerji Günlüğü’nün tespitlerine göre, dağıtım segmentinde faaliyeti geçici olarak durdurulan işletmeler de var. 

BAYİSİ EN FAZLA AKARYAKIT DAĞITIM ŞİRKETLERİ 
Türkiye akaryakıt sektöründeki lisanslı dağıtım şirketleri arasında 2022 ilk çeyrek sonu itibariyle bayi sayısı en yüksek oyuncu, 1909 bayisi ile Petrol Ofisi oldu. İkinci sırada 1781 bayi ile OPET yer alırken, 1124 bayi ile Shell & Turcas Petrol AŞ üçüncü, 915 bayi ile Güzel Enerji (Total ve MOil), 775 bayi ile TP Petrol beşinci sırada yer aldı. 

MARKALARIN YOĞUNLAŞMASI  
Enerji Günlüğü’nün yaptığı sıralamalara göre, Türkiye akaryakıt dağıtım sektörünün bayi sayısı açısından en büyük 10 oyuncusu, sektördeki 12.994 bayinin 9.301’ni kendine bağlamış durumda. Bir başka ifadeyle, sektördeki her 100 istasyondan 71.57’si ilk 10 dağıtım şirketinin markalarını taşıyor. 

BAYİLERİN YARISI İLK BEŞ DAĞITICIDA
İlk beş akaryakıt dağıtıcısının toplam bayi sayısındaki ağırlığına bakıldığında da yoğunlaşma belirgin şekilde kendini gösteriyor. Petrol Ofisi, Opet, Shell & Turcas, Güzel Enerji, TP Petrol Dağıtım şirketlerinin Türkiye’deki toplam 12994 bayiden 6503’üne sahip olduğu dikkat çekiyor. Bu sayılar, söz konusu şirketlerin ilk beş dağıtıcının, tüm bayilerin yüzde 50’sinden fazlasını kendilerine bağladığını gösteriyor. 

İSTASYONCULAR SIKINTIDA 
Akaryakıt bayileri, küresel ölçekte artan enerji fiyatlarının Türkiye’deki yansımaları nedeniyle cirolarında sorun yaşıyor. Bayilerin; 01 Ocak 2022 itibarıyla bayi marjındaki asgari %55’lik sınır da kaldırılınca pazarlık gücü azalmış ve karlılıklarında sıkıntılar yaşamaya başlamışlardı. Bunun üzerine sektör örgütleri bayilerin kâr marjlarını korumaya yönelik bazı tedbirler alınması talebini dile getirmeye başladı. Ancak bayilerin taşıt tanıma sistemi dolayısıyla oluşan indirimlere katılma mecburiyetinin kaldırılması dışında henüz gözle görülür bir iyileştirme önlemi alınmış değil.

Erdem GÜNER - Enerji Günlüğü