Afyonkarahisar’da hayvan ve bitki atıklarından elektrik üretilecek

Ono Enerji, Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde kuracağı 4,8 MW’lık biyogaz tesisinde günde toplam 99 ton hayvan ve bitki atığını işleyerek elektrik ve organik gübre üretecek.

Enerji Günlüğü - Ono Enerji, Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde kuracağı 4,8 MW’lık biyogaz tesisinde günde toplam 99 ton hayvan ve bitki atığını işleyerek elektrik ve organik gübre üretecek.

Afyonkarahisar İli, Sandıklı İlçesi, Yunusemre Mahallesi, 11 bin 500 m2 alanda, Ono Enerji Endüstriyel Proses Sistemleri ve Otomasyon San. Tic. Ltd. Şti. tarafından “Biyogaz ve Organik Gübre Üretim Tesisi Projesi”nin gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

TESİS İÇİN YAKLAŞIK 26 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILACAK

Yaklaşık 26 milyon lira değerindeki proje kapsamında, tesise beslenecek tavuk gübresi, hayvan dokusu atığı, tüketime ya da işlenmeye uygun olmayan maddeler ve bitkisel atık yağ, bölgede bulunan Tavuk Çiftlikleri’nden ve gıda üretim tesislerinden temin edilecek. Tesise beslenen bitkisel ve hayvansal atıklardan anaerobik fermantasyon yöntemi ile biyogaz elde edilecek. Elde edilen biyogaz, Kojenerasyon Ünitesi’nde yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülecek. Kojenerasyon Ünitesi’nde 3 adet 1.560 kW/h’lik, 1 adet 800 kW/h’lik ve 1 adet 400 kW/h’lik gaz motoru yer alacak.

Tesiste 40 ton/gün Tavuk Gübresi, 10 ton/gün Hayvan Dokusu Atığı, 5 ton/gün Tüketime Ya Da İşlenmeye Uygun Olmayan Maddeler ve 44 ton/gün Bitkisel Atık Yağ kullanılarak 4,786 MWe / 11,094 MWt kurulu güç ile 4.786 kW/saat elektrik üretilecek. 

GÜNDE 63 TON KATI FERMENTE ÜRÜN ELDE EDİLECEK

Anaerobik fermantasyon sırasında oluşacak çamur ise seperatör vasıtasıyla ayrılarak sıvı ve katı fermente ürün elde edilecek. Sıvı fermente ürüne polimer ilavesi yapılarak dekantörde bir miktar daha katı fermente ürün elde edilecek olup, katı fermente ürün döner fırında 1 saat boyunca 70 °C’de hijyenizasyon işlemine tabii tutulduktan sonra paketlenerek satışı ve sevkiyatı gerçekleştirilecek. Sıvı fermente ürünün büyük bir kısmı Ön Şartlandırma Ünitesi’nde devir daim yaptırılarak yeniden kullanılacak, geriye kalan kısmı ise proje kapsamında planlanan Arıtma Tesisi’nde arıtıldıktan sonra tesisin mevcut kanalizasyon şebekesine bağlantısı yapılarak deşarjı gerçekleştirilecek. Tesiste 63 ton/gün katı fermente ürün elde edilmesi planlanıyor. 

Enerji Günlüğü