Afyon Dinar`a 5 milyar dolarlık kömür santrali yatırımı

Enerji Günlüğü - Maden Tetkik ve Arama Kurumu’nun (MTA) Afyon Dinar çevresinde 5 yıllık çalışma sonucunda yaklaşık 1 milyar tonluk linyit rezervi keşfetti. Enerji...

Enerji Günlüğü - Maden Tetkik ve Arama Kurumu’nun (MTA) Afyon Dinar çevresinde 5 yıllık çalışma sonucunda yaklaşık 1 milyar tonluk linyit rezervi keşfetti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MTA'nın Afyon Dinar çevresinde 5 yıldır devam eden sondaj çalışmalarını tamamladığını açıkladı. Bakan Yıldız, "Afyon Dinar’daki linyit rezervimizin 950 milyon ton olduğunu tespit ettik" dedi.

5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Bölgede yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımla 3500 MW gücünde termik santral kurmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Taner Yıldıt, "Bu, santral inşası ve maden sahasında 6-7 bin kişilik istihdam demektir. Yüksek kalorili yerli linyitimize yapılacak yatırımla hem Afyon hem Türkiye kazanacak" ifadelerini kullandı.

12 MİLYAR DOLARLIK GAZDAN KURTULUŞ

Taner Yıldız, Türkiye’nin 2023 yılında elektrik üretiminin üçte birini kömürden karşılamayı hedeflediğini belirterek şöyle devam etti:

"Yerli kömür santrali kurulu gücünü, 10 yıl sonra 30 bin MW’a çıkarmak istiyoruz. Afşin Elbistan, Konya Karapınar, Afyon Dinar, Eskişehir Alpu ve TKİ’nin elindeki kömür sahalarında yerli kömüre dayalı termik santraller yapılacak. Son olarak TKİ’nin Bingöl Karlıova’daki kömür sahasının santral kurma şartıyla özel sektöre devri ihalesini gerçekleştirmiştik. Özel sektör Karlıova’ya 80 milyon ton rezervli sahada 700 milyon dolar yatırımla 240 MW’lık termik santral kuracak. Yerli kömüre dayalı yapılacak bütün termik santrallerle, yıllık en az 12 milyar dolarlık doğalgaz ithalinin önüne geçme hedefimiz var."

LİNYİTİN 230 YIL ÖMRÜ VAR

Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin kullanım ömrüne ilişkin bilgiler de veren Enerji Bakanı Taner Yıldız açıklamasında şöyle dedi:

"Petrol rezervlerinin 54 yıl, doğalgaz rezervlerinin ömrü ise 63 yıl. Dünya linyit rezerv ömrü ise 230 yıl. Bu açıdan bakıldığında linyit kömürüyle yapılan elektrik üretimi, hem daha ucuz olması hem de yerli kaynağa dayanması nedeniyle daha da önem kazanıyor."

1.2 MİLYAR LİRALIK ÇEVRE YATIRIMI

Türkiye'nin enerji yatırımlarını çevreye rağmen değil, çevre yatırımlarıyla birlikte, temiz kömür teknolojileri kullanarak yaptığını anlatan Taner Yıldız, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Son 10 yılda 1.2 milyar liralık termik santral çevre yatırımı yaptık. Önümüzdeki dönemde 1 milyar liranın üzerinde yatırım daha gerçekleştireceğiz. Bu yatırımlar eski santrallerle alakalı. Yeni yapılan termik santrallerde, kuruluş aşamasında bu yatırımları tamamlama şartını koşuyoruz. Bacagazı kükürt arıtma tesisleri, elektrofiltreler, kül stoklama sahası yatırımları, hava kalitesi ölçüm istasyonları ve atıksu arıtma tesisleri bu aşamada tamamlanıyor."