Adana’da petrol atıklarından bitümen üretilecek

Gizem Denizcilik Akaryakıt, Adana’nın Yüreğir ilçesinde kuracağı tesiste yılda 144 bin metreküp petrol atığını işleyerek 21 bin 600 m3 bitümen üretecek. 

Enerji Günlüğü - Gizem Denizcilik Akaryakıt, Adana’nın Yüreğir ilçesinde kuracağı tesiste yılda 144 bin metreküp petrol atığını işleyerek 21 bin 600 m3 bitümen üretecek. 

Gizem Denizcilik Akaryakıt Pazarlama Nak.Tic.Ltd.Şti. tarafından Adana İli, Yüreğir İlçesi, Misis (Yakapınar) Mahallesi sınırları içerisinde Petrol Türevli Atıklardan Bitümen Üretim Tesisi işletmeciliği yapılması planlanıyor. 

PROJEYE 13,5 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILACAK

Yaklaşık 13,5 milyon lira değerindeki proje kapsamında, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait 10 bin metrekarelik alanda kurulacak tesiste yılda 144 bin metreküp tehlikeli atık işlenerek bitümen üretilecek. Tesise girecek tehlikeli atık miktarının % 5-25’lik kısmını bitümen oluşturacak. Böylece yılda  21.600 m3 bitümen üretilecek.

Üretimde kullanılacak olan hammadde ve yardımcı madde ihtiyacı yurt içindeki üretim yapan firmalardan kara taşıtları ile temin edilecek. Üretilecek olan ürünler ise Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyacı olması durumunda belediyenin asfalt tesisine verilecek. Belediyenin ihtiyacı olmaması durumunda ise kara taşıtları ile serbest piyasaya verilecek.

Tesise karayoluyla geldikten sonra ham atık depolama tankına alınan tehlikeli atıklar evaporatörlere alınacak. Bu ünite vakum altında çalışan, kızgın yağ ile ısınan, çıktısı eşanjör ile soğutulan bir ünitedir. Atık ısıtılarak ilk aşamada kolay uçucu solvent kısmı buharlaştırılarak ayrılacak. Buhar eşanjörlerde soğutularak yoğuşturulacak ve 500 m3’lük atık solvent tankına alınacak ve bertaraf tesislerine (lisanslı geri kazanım ve/veya bertaraf tesisleri) sevkedilecek. Sonraki aşamada evaporatörün içerisinde kalan kısım yine ısıtılarak atık yağlar buharlaştırılarak ayrılacak. Buhar eşanjörlerde soğutularak yoğunlaştırılacak ve 500 m3’lük atık yağ tankına alınacak ve bertaraf tesislerine sevkedilecek.

ÜRETİLEN BİTÜMEN ASFALT PLENTİ KULLANIMINA SUNULACAK

Proses ünitesinden çıkan dip fraksiyon ise asfalt hammaddesidir. Söz konusu kısım bitümen elde edilmesinde hammadde olarak kullanılacak. Ham asfalta bitümen analizleri yapılacak ve analiz sonuçları dikkate alınarak oksidasyon ve paçallama ünitesine alınacak. Bu ünitede ham asfalt maddesine basınçlı hava verilerek oksidasyon sağlanacak ve bitümen katkı maddeleri eklenerek bitümen elde edilecek. Elde edilen bitümen 2 adet 500 m3’lük bitümen tankına depolanacak. Tesisin hemen bitişiğinde yer alan Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait asfalt plenti kullanımına sunulmak üzere 2.000 m3’lük bitümen tankı kurulacak ve boru devresi ile transfer sağlanacak.

Bitümen, ham petrolün doğal çökmesiyle veya rafinerilerde damıtılması yolu ile elde edilen hidrokarbon bileşimli rengi koyu kahverengi ile siyah arası değişen katı, yarı katı veya sıvı hallerde bulunabilen bir maddedir. Özetle işlenmemiş petrolün dibinde kalan kısımdır. Bitümen inşaat sektöründe özellikle yol inşaatları, yol bakımı ve yalıtım malzemesi olarak geniş yelpazelerde kullanılıyor.

Enerji Günlüğü