Acarla: YEKA projelerinin devreye girişi garantiye alınmalı

Enerji Günlüğü - Borusan EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla, YEKA projelerinin devreye alınışını garantiye almak için ihaleler sırasında önlemler...

Enerji Günlüğü - Borusan EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla, YEKA projelerinin devreye alınışını garantiye almak için ihaleler sırasında önlemler alınması gerektiğini söyledi.

TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi ve Borusan EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin sadece rüzgar, güneş ve jeotermal kaynaklar açısından 120 GW olduğuna dikkat çekerek bu potansiyelin değerlendirilmesinin YEKA ihaleleriyle olacağını belirtti. Türkiye’nin ihaleler konusunda çok başarılı olduğunu kaydeden Acarla, “İhaleler konusunda Türkiye çok başarılı ama önemli olan bu ihaleler sonucunda bunun ne kadarının devreye girdiği. Buna yönelik önlemleri ihaleleri dizayn ederken almamız gerekiyor diye düşünüyorum” dedi. 

YENİLENEBİLİR İÇİN 3 ÖNEMLİ NOKTA

Türkiye’nin sahip olduğu yüksek yenilenebilir enerji potansiyelinin kullanılması için belli adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Acarla, “ Türkiye belli hedefler de koymuştu. Güneşte bu hedef çok düşük tutulduğu için tutturulduğunu söyleyebiliriz. Ama yenilenebilir enerjinin önemli bir özelliği olan küçük yatırımcının teşvik edilmesi önümüzdeki yıllarda önünü açacak. Bugünkü yönetmelik değişikliği biraz daha önünü açmış oldu. Rüzgarda önümüzdeki 10 yıl için 10 bin MW’lık ye yatırımları öngörülüyor ve bunlar da YEKA ihaleleriyle olacak. Yatırımcı açısından öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik diyoruz. Yapılmış olan yenilenebilir enerji yatırımları YEKDEM’e tabi. Burada YEKDEM uygulamasında herhangi bir değişikliğe gidilmemesi gerektiği açık. İkinci adım 2020 den sonra ne olacak? Muhakkak değişecek. Yenilenebilir enerjide gerek güneş ve gerek rüzgarda aslında piyasa fiyatlarında çalışma şartları oluşmaya başladı. Türkiye’de de olacaktır. Teşvikler belki de finans açısından gerekli olacaktır. Üçüncü en önemli nokta; serbest piyasa koşullarının oluşması. Herhangi bir teşviğe gerek olmadan ye yatırımlarının olduğu bir dünyaya doğru gidiyoruz ama sürdürülebilir olsun. Yerli ekipman teşvikini çok doğru buluyorum. Büyüme için önümüzde çeşitli seçenekler var. YEKA’lar yapılıyor. Daha küçük kapasiteli YEKA’ların daha doğru olduğunu hatta daha da düşük kapasitelerin olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun dışında lisanslı projelere de lisanslı ihalelerin yapılması da bir seçenek, bunun öngörülmesi gerekiyor. Kısaca sürdürülebilir olması için nasıl finanse edilebileceğinin belirlenmesi gerek” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Antalya / Enerji Günlüğü